Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Allemansrätten i skogen

Tack vare allemansrätten kan vi vandra, cykla, plocka bär, tälta och allt annat kul ute i naturen. Ge dig ut i skogen du också - och upptäck alla spännande äventyr som väntar där!

Alllemansrätten ger oss en unik möjlighet att utforska den svenska naturen. Vi måste bara tänka på att ta hand om naturen och visa hänsyn till djur, markägare och andra människor i skogen när vi är där.

Det här är bra att veta om allemansrätten när du ska på äventyr i skogen.

Röra sig i skogen

Är du pepp på att cykla i skog och mark, vandra på blomstrande ängar och ströva längs med sjöstranden? Vad kul! 

När du ger dig ut - kom ihåg att visa hänsyn till markägare, djurliv och andra besökare. Anpassa dig efter underlaget och var extra försiktig i känsliga områden som granplanteringar, åkrar och berghällar med lavar och mossa. De kan nämligen skadas av ett par vandringskängor eller cykeldäck. 

Vill du använda elcykel på stigar, leder, eller fritt i naturen? Då behöver du be om markägarens tillåtelse, ibland också söka om särskilt tillstånd. 

Läs mer: Mountainbike och allemansrätten

Camping

Efter en härlig vandring i solen eller kanske en kämpig dag i regnet är det få saker som känns så skönt som att slå upp ett läger att vila i. Du brukar få stanna på din tältplats i ett dygn eller två om det inte ligger för nära bostäder.

Är tältplatsen inte tillräckligt bra? Ut och leta efter ett bättre ställe! Gräva, bygga eller förändra naturen för att göra tältplatsen härligare säger allemansrätten nej till.   

Läs mer: Allemansrätten med tält

Hur eldar jag säkert?

Vill du grilla korv efter promenaden eller bara värma dig vid en brasa och höra det stämningsfulla sprakandet? Att tända en eld är både praktiskt och mysigt. Men kom ihåg att elda säkert! 

Välj en plats där det inte finns risk för att elden sprider sig, som en fast grillplats eller en plats med grus och sand som underlag. Elda aldrig på berghällar – de spricker och får skador som aldrig läker.  

Du behöver också ha koll på om det råder eldningsförbud där du ska göra upp din eld. Det kan du kolla upp på länsstyrelsens och räddningstjänstens hemsida. 

Ta gärna med dig egen ved ut, eftersom lösa grenar på marken kan vara hem och byggmaterial åt olika djur. Det är inte tillåtet att plocka grenar från levande träd och buskar.  

Intill elden är det viktigt att du har tillgång till ordentligt med vatten. Släck elden noggrant innan du lämnar den, genom att låta den brinna ut helt eller kväva den med sand eller jord. Häll sedan rikligt med vatten över och kontrollera att ingen glöd eller rök finns kvar. 

Läs mer: Hur du gör upp eld säkert

Hygien och avfall

“Lämna platsen som den var, ingenting får lämnas kvar” är en ramsa vi på Friluftsfrämjandet brukar säga med barnen i våra Skogsmullegrupper. Ta med ditt skräp, matrester eller spår av din personliga hygien i naturen.   

Om det inte finns några offentliga dass att använda när du blir nödig, får du kissa och bajsa i naturen – men det finns regler kring hur. Ta med en liten spade på turen och gräv en grop för dina behov, så slipper andra trampa i spåren efter ditt toalettbesök. Pappret tar du med i en påse och slänger i närmsta soptunna. 

Plocka blommor, bär och svamp i skogen 

Naturen bjuder på ett fantastiskt smörgåsbord av färger, smaker och dofter. Och du är välkommen att ta del av det! 

Du får plocka blommor, örter, svamp, bär och mossa, så länge de inte är fridlysta. En bra sak att tänka på är att inte plocka varenda blomma av ett helt bestånd, ta bara några stycken. Var också försiktigt så rötterna inte rycks med. 

I vissa områden, som nationalparker och naturreservat, kan det finnas lokala förbud och föreskrifter att följa. Bra att veta är att hasselnötter, ekollon och andra nötter inte omfattas av allemansrätten. De är inte fridlysta, men det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd.  

Klättra på klippväggar

Bergväggar och klippor erbjuder vackra och många gånger unika miljöer. Ska du på ett klättringsäventyr kräver vissa moment att du visar extra hänsyn mot djur och natur. Tänk på att klippväggar kan vara hem åt känsliga växt- och djurarter.  

Var extra uppmärksam på våren och försommaren, då fåglar ofta kan häcka på klippavsatser och i skrevor. Flyger det varnande fåglar nära lederna du ska klättra, välj ett annat ställe att klättra på, eller vänta med klättringen till en annan dag. Ibland kan bara en liten störning få fåglarna att lämna sina bon, vilket i värsta fall kan leda till att fågelungarna inte överlever. 

Naturreservat och nationalparker

Tänk att få besöka ett naturreservat eller en nationalpark och utforska alla naturens skatter! Men kom ihåg att det finns speciella regler i dessa områden som kan påverka allemansrätten. Som besökare behöver du ta reda på vad som gäller där du planerar att åka på äventyr. 

Ofta kan du hitta regler för naturreservatet eller nationalparken på skyltar i området, eller på kommunens eller länsstyrelsens webbplats. 

Jakt

Jakt ingår inte i allemansrätten. Alla försök till att fånga, spåra, förfölja, söka eller döda vilda djur kräver jakttillstånd. Du behöver också jakttillstånd och du av någon anledning skulle behöva skada ett fågelbo eller ta ägg från dem.  

Om man stöter på en ensam djurunge utan föräldrar kan man få intrycket att den är övergiven. Så är det oftast inte, utan föräldrarna finns vanligen i närheten och väntar på att du ska lämna platsen. Att ta hand om djurens ungar är inte tillåtet, i värsta fall kan det räknas som olovlig eller olaga jakt.  

Under jaktsäsong får du vistas i naturen, men du får inte hindra jakten.

Motorfordon

Allemansrätten gäller för dig som vill ta dig fram genom att gå, cykla eller rida på häst - eller på ett annat sätt som inte skadar naturen. Du får däremot inte köra bil, motorcykel, moped eller andra motordrivna fordon i naturen. Det gäller även stigar, parkvägar och motionsspår.  

Bli medlem

Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!

Bli medlem

Spel och guider om allemansrätten

Spelet om allemansrätten

Svara på 10 snabba men kluriga frågor om allemansrätten. Utmana dina vänner! Spelet finns på svenska, engelska, somaliska och arabiska.

Spela

The Right to Public Access - in other languages

Our access to nature in Sweden is protected by the Right of Public Access (Allemansrätten). It is a unique benefit mentioned in the Swedish constitution. Learn more about the Right of Public Access here.

Learn more

Kortspel med frågor om allemansrätten

Spelet om allemansrätten finns som kortlek med 52 frågor och svar om allemansrätten. Du hittar kortleken på Outnorth. Som medlem har du 20 % rabatt på Outnorth.

Köp kortleken

Allemansrätten - en vägledning

Lär dig mer om allemansrätten i en interaktiv vägledning. Här lär du dig om vad du får och inte får göra när du vistas i naturen. Materialet har tagits fram av Naturvårdsverket och SLU.

Till vägledningen