Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Ett besök till naturens pärlor

2018 kom våren med värme och grönska och för Lars Hallgren, fjälledare i Enskede lokalavdelning, och en förfrågan om att leda en ny typ av äventyr – Nationalparksresor. Resan som tog deltagarna till en världsarvsgård, mysiga vandrarhem och såklart den unika upplevelsen bara en nationalpark kan ge – den vackraste naturen du kan hitta.

AV: Felicia Hegethorn

Våren 2018 sjösattes ett samarbete mellan Region Mälardalen och reseentreprenören Nationalparksresor. Den tidigare parten stod för deltagare och ledare, den senare för planering, bokning och logistik. En pilottur gjordes bland nationalparker, gårdar och världsarv i Hälsingland och Dalarna, och tänka sig, det blev succé!

Vem vill leda en resa till Dalarna? 

Lars Hallgren, fjälledare från Enskede lokalavdelning, var snabb på att anmäla sitt intresse för pilotturen. Intresserad var även Göran Lindwall, låglandsvandringsledare i Mälaröarnas lokalavdelning, och tillsammans blev de turens två ledare. Konceptet nationalparksresa passade Lars perfekt. Som naturumsvärd en helg i månaden i Tyresta nationalpark och med ett stort intresse för natur och historia var vandringarna lätta att förbereda.

>> Inför varje vandring gillar jag att läsa på en del. Hur gick det till när nationalparken grundades? Finns det några spännande små historier där som jag kan berätta? <<

Så blev det att Lars och ledarkompisen Göran, 13 deltagare och en buss begav sig mot de nordöstra nationalparkerna. Resan de precis startat skulle ta fem nätter och föra dem genom fyra nationalparker.

Sommaren 2018 – första turen tillsammans

– Man känner igen en skog i en nationalpark direkt, menar Lars. Där finns träd i alla åldrar, urskog och nya plantor, de står upp, de ligger ned. Allt får vara kvar och växa orört. Det är den vackraste naturen du kan hitta. 

De första dagarna besökte gruppen nationalparkerna Fulufjället och Sonfjället. Dagarna fylldes med vandringar på fjället med ryggsäckarna packade med lunch och mellanmål. Första dagen, i Fulufjället besöktes  Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, och världens äldsta individ – ett träd som är nästan 9000 år gammal.

– Old Tjikko heter det, döpt efter den ena biologens lilla hund.

Bussen blev en stabil vän på resan – den tog hand om trötta ben och förflyttade gruppen till och från vandringar, till middagsbord och till vandrarhem. En grupp som bestod av mycket blandade deltagare, från den nyfikna nyblivna pensionären till den inspirationssökande 30-åringen. 

– Vi bestämde oss snabbt, Göran och jag, för att göra två vandringar på varje ställe. En kortare och en längre vandring deltagarna själva kunde välja mellan, beroende på dagsformen, berättar Lars.

Från nationalparker till världsarv

Den tredje dagen stod vandring i Sonfjällets nationalpark på agendan. En vacker nationalpark från 1909 med ett ensamt fjäll som reser sig ur den omgivande skogen. Efter vandringen satte bussen av mot Fågelsjö och en av Hälsinglands berömda världsarvsgårdar, Bortom Åa, för en guidad tur och en natt på ett vandrarhem inte långt därifrån. En stor gård från 1600-talet.

>> Allt får vara kvar och växa orört. Det är den vackraste naturen du kan hitta. <<

 

Ännu ett fint minne är besöket dagen efter i Hamra nationalpark med bevarad entré av trädgrenar från parkens tillblivelse – även den 1909. Efter att parken utökats 2011 fick parken en ny entré som belönats med arkitekturutmärkelsen Sienapriset för sin originalitet, enkelhet och hållbarhet. Här finns också den stora gyllene stjärnan på marken, symbolen för nationalparker som alla nationalparker kommer att få. 

Blandningen mellan naturupplevelserna, de gamla skogarna och besöken på de gamla gårdarna gav resan en härlig balans. Det blev ett möte med Hälsingland och Dalarnas gamla skogar och människorna som vandrat däri. Tack vare nationalparkerna som finns där idag kan vi och framtidens naturupptäckare besöka samma magiska miljöer.

Fler äventyr i våra nationalparker  

Från 2019 har vi två resor på programmet. Det är denna vandringsresa till “okända nationalparker i norr”. Och så har vi utökat med “Strövtåg i Smålands nationalparker” där Lars sitter med på bussen till Småland, för att leda vandringar bl.a. i Store Mosse nationalpark, de långsträckta mossarnas landskap. Samt Sveriges nyaste nationalpark, Åsnen och så försöker vi även ta oss ut till Blå Jungfrun.  

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning