Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Mer tillgänglighet i skidbacken

Friluftsfrämjandet har länge bedrivit skidskola inom funktionell skidåkning för deltagare med funktionsnedsättningar av olika slag. Nu utökas verksamheten, så att ännu fler ska få möjlighet att åka skidor!

Att kunna åka skidor även om du har någon form av funktionsnedsättning, kognitiv eller fysisk, är för många ingen självklarhet. Friluftsfrämjandet erbjuder sedan många år skidskola även för personer med olika former av funktionsnedsättningar, en verksamhet som växer och efterfrågas allt mer. En av de största utmaningarna för Friluftsfrämjandets skidskola för funktionell skidåkning är att antalet licensierade instruktörer är få.

– Vi har ungefär 50 elever per säsong och de flesta behöver en egen instruktör. Om våra instruktörer i genomsnitt tar två elever under säsongen så behöver vi alltså 25 aktiva instruktörer, berättar Johan Skarelius, ledare och instruktör inom den funktionella skidskolan i Region Mälardalen. Det finns två grupper med elever i skidskolan för funktionell skidåkning: de stående eleverna, det vill säga de som kan åka skidor på vanligt sätt men som har kognitiva utmaningar, samt de som åker med hjälp av redskap.

»Vi har börjat bygga en egen utbildningsorganisation
med egna kursledare som är godkända för att hålla kurser.«


Det är just redskapen som länge har inneburit en utmaning eftersom två av tre redskap kräver licens från SLAO, Svenska liftanläggningars organisation. Sedan ett par år samarbetar Friluftsfrämjandet med SLAO för att fler med funktionshinder ska få möjlighet att komma ut i backen. Inför vintern 2017 har samarbetet utvecklats ytterligare.Tack vare det finns det nu fem kursledare inom funktionell skidåkning, utbildade av både SLAO och Friluftsfrämjandet. Detta gör att det blir lättare att utbilda fler instruktörer och uppdatera lincenser för för skicart och biski.

– Kan vi dessutom utbilda dessa i redan befintlig utbildningsverksamhet så blir det både mer effektivt, samt bättre kvalitet, förklarar Johan Skarelius. Han anser att det också är viktigt att den här skidskolan blir mer integrerad och ses som en naturlig del av övriga skidutbildningar.

– Då kan vi förhoppningsvis inspirera fler skidlärare att även bli instruktörer inom funktionell skidåkning. Mer information om funktionell skidskola hittar du på www.skiforall.se och www.slao.se/utbildningar/ funktionell-skidakning.

Text: Emma V Larsson foto: Patrik Ohlsson

 

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning