Naturparkour - en berättelse om uthållighet, förlust och kärlek
Parkourens historia börjar i 80-talets Paris, kan man säga. Eller så började det 1902 i Vietnam. Kanske har parkour alltid varit en del av människan, glömts bort och tagits upp igen. Varifrån kommer parkour?
Parkourens historia är nästan som en magisk berättelse. En som handlar om uthållighet, om förlust och oerhört mycket kärlek. Raymond Belle, en pojke från Vietnam med en fransk pappa och Vietnamesisk mor förlorade tidigt sina föräldrar. I samma unga ålder bestämde han sig för att aldrig vara någon till last, utan snarare stark för att hjälpa de omkring sig.
En naturlig träning
Placerad på ett militärläger kom han i kontakt med och tränade Metod Naturell. En träningsmetod skapad av en fransk officier på tidigt 1900-tal. En träning utan redskap som skulle bygga flexibilitet, styrka och uthållighet. Inga redskap behövdes, bara den naturliga omgivningen som ofta översattes till en hinderbana (kallad parcours du combattant). Belle tog med sig träningen i bagaget och flyttade till Frankrike. Där han så småningom själv fick en son.
Från far till son till rörelse
Sonen, David Belle gick i pappas fotspår. Tillsammans med en grupp vänner skapade de gruppen Yamakasi, som började utveckla träningsstilen. Gruppen skapade grunderna till de parkourtekniker vi tränar idag. De var noga med sin filosofi, att vara stark för att vara användbar. Deras träning blev till en livsstil och en kraft som utvecklades efter gruppens personligheter och stilar. Med lite uppmärksamhet av media och andra i området, blev 80-talets Lisses, en förort till Paris, parkourens födelsestad.
I hela världen med samma språk
Idag finns parkour i hela världen. Det är många som kommit i kontakt med parkour via internet, och även idag är det en plats för att sprida och hämta inspiration. Parkouren har ett eget utbildningssystem. Flera parkourutbildningar grundar sig på en akademi i London som några av parkourens första utövare har byggt upp. Det är genom dessa utbildningar Sverige fick sina första parkourledare.
Den internationella prägeln parkour har är anledningen till att grundrörelserna och parkourteknikerna har engelska namn. På det sättet kan parkourutövare i hela världen träffas och ha ett gemensamt språk.
Ingången till Friluftsfrämjandet
Naturparkour kom till Friluftsfrämjandet som en ny gren 2016. Kanske var parkour till organisationen ett naturligt tillskott eftersom det grundar sig i gemenskap, kunskap för att utvecklas och är utan prestationskrav. Från början startade Naturparkour som ett projekt tillsammans med Gymnastikförbundet, som i sin verksamhet organiserar parkour i Sverige.
Målet var att göra Naturparkour till en del av Friluftsfrämjandets ordinarie verksamhet. Något som var härligt efterlängtat av många spralliga ben!
(Källor: Wikipedia, Gymnastikförbundet, Parkour Generations, Naturparkourledare i Friluftsfrämjandet)
Dela
Allt du vill och behöver veta om
NaturparkourNaturparkour på YouTube
För ännu mer inspiration, utveckling och nötning av teknikerna. Lär dig göra en wall flip!
Naturparkour på YoutubeFölj oss på Instagram!
Vill du ha mer inspiration och se hur andra gör sin grej i Naturparkour? Följ oss!
Naturparkour på InstagramTa del av det roliga!
Som medlem får du vara med på massa aktiviteter, magasinet Friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer. Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!
Bli medlemVerksamhet för unga
Gillar du att vara ute i naturen, och provar gärna olika aktiviteter och äventyr? I Friluftsfrämjandet kan du träffa fler som du!
För unga3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem