Dåliga kläder
Det finns inget dåligt väder sägs det. Det är förstås inte sant. Det finns en massa väder som är dåligt för det man hade tänkt sig göra just då. Regn på klätterklippan, stiltje i surfbukten, whiteout på fotokursen, för att nämna några. Inte mycket att göra åt, vädret, men dåligt kan det vara likafullt.
Och lika sant är det att det finns dåliga kläder. Kläder som med giftet de är impregnerade med sakta förstör djur och natur. Giftet kallas fluorkarboner eller perfluorerande ämnen och är jättebra på att stöta bort smuts och väta från t ex tyg. Det används i en massa andra saker också, som pizzakartonger, Non-stick-stekpannor och skidvalla.
Det finns en massa olika beteckningar på dessa fluorkarboner. De kallas PFOA och PFOS och PFC. Bland annat. Vissa är helt förbjudna i vissa länder och sägs vara farligare än andra. Det enda vi egentligen vet är att alla är skadliga på flera olika sätt och inget vi egentligen vill släppa ut i naturen.
»Konsumentmakten är stor här. Vi kan välja och välja bort. Fråga där du köper din jacka och din ryggsäck vad den är impregnerad med.«
Greenpeace har under vintern satt fokus på friluftsbranschens ovilja att sluta använda fluorkarboner med sin kampanj mot (Obe)Haglöfs. Sanningen är att Haglöfs inte är värre än de flesta andra tillverkare i branschen. Få tar helt avstånd från de giftiga ämnena. Många säger att de strävar mot att sluta använda dem inom några år, däribland Haglöfs. Argumentet för att fortsätta använda fluorkarboner är ofta att konsumenten vill ha Gore-Tex och andra material som sägs vara lika vattentäta och som också slutar på Tex. Och som också innehåller fluorkarboner. Så konsumentmakten är stor här. Vi kan välja och välja bort. Fråga där du köper din jacka och din ryggsäck vad den är impregnerad med. Kan butiken inte svara kan du vara ganska säker på att fluorkarboner är inblandade.
Framför allt kan vi välja att inte köpa ny jacka vartannat år, utan kanske vart tionde istället. Köper du friluftskläder av bra kvalitet håller de faktiskt så länge. Dyrt i stunden kanske, men prisvärt på sikt. Att sträva efter att framtida generationer har en ren och fri natur att utöva sitt friluftsliv i kan låta präktigt och kanske en smula pompöst. Men det är likafullt viktigt. Se till att bidra på det sätt du kan.
Cajsa Rännar, Chefredaktör, Magasin Friluftsliv
Hitta ditt nästa äventyr
Sök bland våra aktiviteter för att hitta ditt nästa äventyr. Sök aktiviteterDela
Inspiration, berättelser och äventyr
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem