Återhämtning med hjälp av naturen
Det är de små sakerna som kan ha störst betydelse för hur vi mår. Socialpsykiatrin i Sjöbo startade upp ”Häng med oss ut!” med Friluftsfrämjandets stöd, ett projekt som hjälper långtidssjukskrivna med psykisk ohälsa att komma ut i naturen.
– De som är långtidssjukskrivna upplever ofta begränsat med ork och energi, så vi anpassar aktiviteten till vad de orkar med just den dagen. Det har visat sig att det inte krävs så mycket för att det ska bli bra, säger Therese Rosenkvist, arbetsterapeut inom socialpsykiatrin i Sjöbo kommun och barnledare inom Friluftsfrämjandet.
Hon är initiativtagare till det ettåriga projektet ”Häng med oss ut!” där tanken är att personer som är långtidssjukskrivna ska få hjälp att ta sig ut i naturen. Deltagarna lider av psykisk ohälsa i olika former, som till exempel ADHD, utmattningssyndrom och depression.
En gång i månaden träffas gruppen för att prova på en friluftsaktivitet och hittills har de elva deltagarna bland annat vandrat, lagat mat på stormkök, fiskat och åkt längdskidor. Projektet startades upp i september 2016 som ett samarbetsprojekt tillsammans med Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Sjöbo. Från Region Skåne fick de projektmedel för ett år. Genom Friluftsfrämjandet fick de tillgång till verktyg, redskap och kunskap.
– Vi kan låna instruktör till paddling och klättring. Vi behöver inte köpa in någon utrustning. Allt blir mycket lättare att genomföra, säger Therese. Som det ser ut idag är stigmat stort gällande psykisk ohälsa, speciellt när det gäller svårare psykiska diagnoser.
»Det händer något i skogen. Det här projektet sprider så mycket glädje och föder en ny energi hos människor som får kämpa varje dag för att ta sig upp ur sängen.«
– Deltagarna har ofta svårigheter med det sociala. Därför finns det ett värde i att samarbeta med en ideell organisation. Att få träffa andra och skapa kontakter är viktigt för att bli en del i samhället, säger hon.
Bente Serup är en av de nöjda deltagarna. Hon mår bättre av att komma ut i naturen och träffa likasinnade med samma intressen.
– Många av oss som mår dåligt tar oss inte ut på egen hand, berättar hon. Förutom att ha kul tillsammans och lära sig nya saker ger gruppen henne stöd och hjälp.
– I den här gruppen känner man inte att man måste förklara varför man inte jobbar, eller varför man är sjukskriven. Vi är alla i samma sits. Alla förstår att vi har olika funktionshinder och vi accepterar varandra som vi är, säger hon. Therese önskar att insatsen kunde komma mycket tidigare i sjukdomsförloppet. Helst skulle hon vilja se friluftsliv på recept, säger hon.
– Det händer något i skogen. Det här projektet sprider så mycket glädje och föder en ny energi hos människor som får kämpa varje dag för att ta sig upp ur sängen. Att få dela den här upplevelsen utomhus med dem, det är fantastiskt.
Text: Cathrin Larsson Foto: Kajsa Ljungberg
Dela
Bli medlem!
Som medlem bidrar du till att få ut fler barn i naturen och främja friluftslivet idag och i framtiden. Du får också tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter med våra ledare som bjuder på härliga upplevelser i naturen!
Bli medlemInspiration, berättelser och äventyr
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem