Tingsguiden
Har du aldrig varit på ting förut? I Tingsguiden hittar du allt du behöver veta om boende, regler, vad olika ord betyder och mycket mer.
Ting har arrangerats ända sedan 1958, då TVM Äventyrsgrupperna startades. Här hittar du översiktlig info om TVMs läger. Missa inte heller tingsfaktan som finns inför respektive arrangemang.
Boende
På ting sover man utomhus. Boendet brukar bestå av ett enda jättelångt vindskydd som man bygger av slanor (smala trädstammar), presenningar och "surr" (sisalgarn).
Arrangörerna av tinget ser till att det finns slanor. Din grupp tar själva med en tarp/presenning och "surr". Ni bör även ta med en egen yxa och såg (märkta med lokalavdelningens namn) och gärna spett om ni har det. Kommer du ensam till tinget så brukar det gå bra att hoppa in i någon annan grupps vindskydd.
Givetvis går det också att sova i medhavt tält, till exempel ett tipitält.
Mat
Mat tar man som regel med sig till tinget själv. Bilda gärna matlag och hjälp varandra med maten. De flesta brukar ta med sig stormkök att laga maten på. Under rikstinget brukar det finnas möjlighet att vara med i det stora gemensamma matlaget som kallas Köket. Där lagar man mat tillsammans över öppen eld. Läs mer om mat och matlagning på ting.
Aktiviteter
Vad som händer på tinget är olika från ting till ting. Tinget börjar alltid med en stämningsfull invigning den första kvällen. På dagen brukar det vara en mängd aktiviteter där man själv kan välja vilka man vill vara med på. Det kan till exempel vara aktiviteter som:
- paddling
- bad
- vindsurfing
- hantverk
- foto
- mountainbike
- linbana
- bouldering
Spel, lekar, sång och gitarrer är ständiga aktiviteter som är självklara delar av ett ting.
På rikstinget, som hålls under fyra dagar, är det ofta någon typ av aktivitetsrunda under en av dagarna. Rundan genomförs som en vandring där man får lösa olika uppgifter och får lära känna människor från olika delar avlandet.
Teman
Många ting brukar ha teman som går som en röd tråd genom hela arrangemanget. Då kretsar också många av aktiviteterna kring detta. Ett år hölls det exempelvis ett rekordting - då gjorde hela lägret rekordförsök tillsammans.
Mysiga kvällar
Kvällar på ting brukar kännetecknas av att alla sitter tillsammans runt en stor lägereld. Lägerbål med spex och roligheter som efterhand övergår till mys, sång och småprat. Något att sitta på, och ytterplagg som tål eldgnistor kan vara klokt att ha med sig.
Kom tillbaka
De allra flesta som varit på ting kommer tillbaka år efter år. Vissa kommer på besök även när de blivit jättevuxna. Ting är en känsla och upplevelse att återkomma till.
Ordlista och prylar
- Tingsyxa & tingsfrid: Programmet på ett ting börjar traditionsenligt med en invigning den första kvällen. Tingsyxan är den yxa som används för att inviga tinget. Yxan huggs i en stubbe, därefter råder tingsfriden under hela lägret tills när yxan dras upp igen vid tingets avslutning! Om någon drar upp stubben medan tinget pågår slutar tinget och alla måste åka hem...
- Stubben: Stubben är ett "pris" som delas ut till den som gjort något dumt på tinget. Som namnet antyder så innebär priset att man får släpa hem på en stubbe. Stubben är medelstor och rikligt utsmyckad med olika saker – varje grupp/person som får den måste sätta dit något på den. I priset ingår också att man ska dela ut priset nästa år. Kan man inte komma till nästa års ting själv så får man se till att någon annan tar med sig stubben dit. Som om det inte vore nog finns det också flera olika stubbar; en rikstingsstubbe, en sydtingsstubbe etc.
- Stocken: På rikstinget varje år finns också ett positivt pris. Den som gjort något bra på tinget kan få stocken och får då äran att bära hem på en trästock med texten TVM-ting. Och dela ut den nästa år.
- Jipp jipp: En klassisk TVM-lek där två lag tävlar mot varandra. Lite som en blandning mellan kull och brottning. Visste du att Jipp jipp är en svensk version av Kabbadi, en lek eller lagsport som utövas över hela världen.
- Väckning: Att vakna på ett ting är oftast en upplevelse i sig. På vissa ting består väckningen av vackert flöjtspel, eller sång och någon fin dans. På andra låter väckningen som ett smärre brandlarm och hörs långt iväg.
- Snylta & snyltarsked: Om du har glömt att ta med dig mat med dig till tinget - oroa dig inte. Snylta kallas aktiviteten som löser problemet. Med en så kallad snyltarsked och ett visst mått av charm kan du skaffa dig både förrätt, varmrätt och efterrätt.
- Spork: En bra svensk pryl som kombinerar gaffel, sked och kniv i samma grej. Perfekt för den som vill minska packningens vikt. Sporken finns i flera storlekar som alla fungerar bra som snyltarskedar.
- Sits: På tingets kvällar blir det mycket mys kring elden. Då kan det vara smart att ha något att sitta på! Tips är att ta med sig en så kallad sits, vikstol, crazy... namnen är många. Det är en vikbar stol som man sitter direkt på marken i. Som ett sittunderlag med ryggstöd ungefär. Finns i välsorterade friluftsbutiker.
- Filt: En filt är perfekt när du vill höja mysfaktorn på tinget. Använd den till att sitta på (picknickstilen) eller ta fram den på kvällen och få nya vänner som vill värma sig under den. Om du ska ha den framför elden så är det smart att välja en filt i ett material som inte brinner så lätt. En filt i ull funkar bra.
Regler
- Alkohol använder vi endast i stormköken!
- Rökning sker på anvisad plats, helst inte alls. Fimpen tar du med dig.
- Förutom i stormköken, så eldar vi bara i iordninggjorda eldstäder.
- Diskar gör vi vid diskstället, inte i sjöar och vattendrag.
- Mobiler kan användas som kameror, men under tinget ska de utöver det inte synas eller höras. Vi är på ting för naturens och varandras skull.
- Plocka undan efter dig när du har lagat mat eller suttit vid lägerelden.
- Undvik att din packning blir som en skål med popcorn!
- Campingstolar hänvisas till raderna längst bak runt lägerelden.
- När vi paddlar har vi flytväst på oss.
- Sopsortera ordentligt. Tomma gasbehållare lämnar du tillbaka i butiken där du köpte dem.
- Tingsfriden råder så länge tingsyxorna sitter i stubben, därför rycker man inte ur yxorna så länge tinget pågår.
Ting - TVMs läger
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem