Klättra med oss
Pirret, fokuset, vyn från toppen, hejaropen från gruppen. Hos oss finns klippklättring ute i vacker natur eller inomhus på klättervägg. För nybörjare, och för dig som klättrat mycket förut.
Att klättra är lika mycket adrenalin och teknik som friluftsliv och gemenskap. I Friluftsfrämjandet är klättring en social fritidsaktivitet där vi utmanas och utvecklas tillsammans precis på den nivå vi är. När du klättrar med oss får du hjälp av erfarna ledare att flytta dina gränser framåt under säkra förhållanden.
I Friluftsfrämjandet kan du klättra som barn, ungdom och vuxen, både inomhus och utomhus. Beroende på hur mycket du klättrat innan finns olika typer av äventyr. Välkommen att prova på att klättra med oss!
Vad du får på våra klättringar
- Uppleva naturen från toppen av berget, antingen nära eller långt bort
- Lära dig att klättra inomhus och utomhus eller utveckla din teknik
- Träffa nya människor som också vill klättra ihop med andra
- Ett tryggt, roligt och lärorikt äventyr med utbildade klätterledare
Vad behöver du kunna för att klättra med oss
För att som barn klättra med oss behöver du oftast inga förkunskaper, utan kan anmäla dig till både klättring inomhus och utomhus – eftersom du hela tiden är säkrad av en ledare. Många barngrupper har klättring som en inomhusaktivitet under vintern för att hålla ihop gruppen och kanske klättra ute till våren. Här kan du som förälder hjälpa till, ta grönt kort så kan du vara med och säkra barnen inomhus.
Som vuxen som vill börja med inomhusklättring börjar du med att gå en kurs för grönt kort, hos oss eller en klätterklubb eller ett klättergym. På en grundkurs för grönt kort lär du dig grunderna i säkerhet vid klättring och att säkra någon annan.
Vill du klättra ute i naturen med oss behöver du också gå en grundkurs. Andra aktiviteter kan man ofta prova lite själv först, men i klättring bör man ta hjälp av någon kunnig för att komma igång. Att gå en kurs i klippklättring är viktigt även om du klättrat mycket inomhus innan.
Klippklättring brukar delas in i traditionell klättring och sportklättring, det finns grundkurser i båda. I korthet är skillnaden framförallt hur klättringen säkras. Vid traditionell klättring ansvarar klättraren för placeringen av säkringar och vid sportklättring används oftast säkringar som redan finns på klippan, så kallade borrbultar.
Hur ser en klättring ut med Friluftsfrämjandet?
Våra lokalavdelningar har aktiviteter på klätterväggar med topprep, bouldering och klipp- eller bergsklättring. På vintern ordnas isklättring och träning inomhus. Dessutom ordnar en del lokalavdelningar resor till högre berg längre bort. Stort fokus ligger på det sociala – att stötta varandra i klättringen och ha riktigt roligt tillsammans.
Roliga, trygga och lärorika klättringar i grupp
Våra äventyr inom klättring leds alltid av våra ledare som förutom Friluftsfrämjandets ledarutbildning också är auktoriserade för den typ av klättring de utför. Det är Svenska klätterförbundet som sätter normer och auktoriserar instruktörer – Friluftsfrämjandets verksamhet följer deras regelverk. Ledarna har koll på det bästa klipporna för er tur, att ni följer allemansrätten och har rätt typ av utrustning.
Bli medlem
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem! Bli medlemDela
Några äventyr inom klättring
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem