
Fåglar i fjällen. Norra Jämtlands- och södra Västerbottenfjällen, 1–7 juli
Dagsvandringar med tema fåglar.
Start: måndag, 30 jun 2025 (kl 22:30)
Slut: måndag, 7 jul 2025 (kl 22:45)
Det här är turen för dig som vill lära dig känna igen fjällens fåglar. Eller för den fågelintresserade som vill se och höra fåglar i fjällen när förhållandena är som bäst dvs tidigt på sommaren.
Vi besöker ett av Sveriges kanske vackraste fjällandskap med kalfjäll och fjällhedar men här finns också forsande älvar och höga vattenfall. Två av dem vi säkert besöker är Gaustafallet och Brakkåfallet som båda ligger nära Vildmarksvägen.
Vi utgår från Klimpfjäll där vi bor i stugor. Härifrån utgår Sveriges högst belägna väg upp till Stekenjokk som är resultatet av den gruvdrift som bedrevs här på 1970- och 1980-talet. Här uppe på fjällheden har vi chans att se både rovfågel, fjällabb, storlom, alfågel, fjällripa, ljungpipare och lappsparv bl. a. Uppe på den högsta toppen, Domprosten, kan vi få syn på fjällpipare om vi har tur. På en kvällspromenad i Klimpfjäll kanske vi får höra dubbelbeckasinens säregna spelläte.
Vi kommer också att vandra en bit längs Lapplandsleden norrut, besöka Sveriges äldsta bevarade sydsamiska kyrkby i Fatmomakke och ta en tur till Trappstegsforsen.
Inte långt från Stekenjokk strömmar Bjurälvens vatten i naturreservat som bildats på grund av sitt unika karstlandskap där älven ibland går under jord och en bred grön dal breder ut sig. Här kan vi få se strömstare, rödvingetrast, dubbeltrast eller korsnäbb. Med lite tur seglar en fjällvråk över oss.
På vägen hem gör vi en avstickare för att vandra till Hällingsåfallet. Fallet forsar 43 meter ner i en djup ravin och trycks sedan ut i Sveriges längsta kanjon. Forsdimman skapar en värdefull livsmiljö med rik biologisk mångfald och många rödlistade arter. I skrevorna längs ravinsluttningarna häckar bl. a. forsärla och strömstare.
Var beredd på att vandra upp till 15 km på en dag, men oftast kortare, och gå uppför och nedför 400 m, dock i långsam takt så vi inte missar fåglarna. I sin dagstursryggsäck bär man dagens lunch och fika samt förstärknings-plagg och regnkläder. Hur långt sommaren har kommit i Stekenjokk kan vi bara avgöra strax innan vi anländer. Men vi vet att vädret kan variera från sommarvarmt till regn och kalla vindar på kalfjället. Vi försöker naturligtvis anpassa dagens vandring efter rådande väderlek. På kvällarna samlas vi till gemensam middag tillagad av dagens matlag och går igenom dagens natur- och fågelupplevelser.
Förberedelser För att bekanta oss med varandra inför turen, gå igenom planen för turen, diskutera utrustning och bilda matlag m.m. kommer vi att ha en förträff kvällstid tisdag den 3 juni.
OBS! Anmälan sker till DinKurs https://dinkurs.se/96304
(av administrativa skäl för Uppsala Lokalavdelning)
Därefter får du gärna anmäla ditt intresse för turen här så bokar vi ledare på dig som deltagare när anmälningsavgiften är betald.
Ledarna förbehåller sig rätten att avboka en intresseanmälan om anmälningsavgiften ej betalas.
Deltagaravgift: prel. 8000 kr. Priset inkluderar tågresor, logi, bilkostnad, avslutningsmiddag, avgift till lokalavdelningen samt ledarkostnad. Kostnad för mat tillkommer. Alla deltagare måste vara medlemmar i Friluftsfrämjandet, senast veckan innan avfärd.
Betalning: Anmälningsavgift: 500 kr betalas i samband med anmälan till DinKurs. (Återbetalas ej vid avbokning) Resterande avgift: prel. 7500 kr betalas senast 25 maj.
Bankgirokonto för anmälnings- och deltagaravgift: 5177-5500
Avbokning: Om du skulle bli tvungen att avboka turen meddela snarast någon av ledarna, så får de som står på kö en chans att komma med. Vid avbokning efter den 25 maj återbetalas den del av deltagaravgiften som återstår efter att avdrag har gjorts för Friluftsfrämjandets faktiska kostnader.
Försäkring: En olycksfallsförsäkring ingår i medlemskapet i Friluftsfrämjandet. Försäkringen gäller dock inte om man avbokar på grund av sjukdom eller blir sjuk under aktiviteten och tvungen att bekosta en egen hemresa. Kontrollera om det går att få ersättning från din hemförsäkring.
Ledare: Lena Douhan Håkansson, tel. 070-660 57 24, lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se
Anita Lundberg, tel. 073-362 88 01, anita.lundberg8@gmail.com
Kartor: Kittelfjäll, Marsfjällen och Klimpfjäll 1: 50 000 (Calazo), Borgafjäll, Saxnäs och Stekenjokk 1: 50 000 (Calazo), alternativt Gäddede, Hotagsfjällen och Skalstugan 1:100 000 (Calazo)
Mer info
Dela
Anmälan, tid & plats
Bli medlem
Betalning: Se information i beskrivning
Klimpfjäll, 912 98 Klimpfjäll, Sverige
Uppsala Centralstation
Format: WG S84 decimal
Dela
Samåk till äventyret
Samåk till äventyret med andra medlemmar i Friluftsfrämjandet, Skjutsgruppen och Naturskyddsföreningen. Nu kan du som medlem testa vår nya samåkningsplattform. Be om plats eller erbjud plats i din bil.
Till plattformenKunskap & guider
Tre goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem