Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Att leda med ödmjukhet

När Kersti tar de första paddeltagen ut på Vätterns rena, klara vatten känner hon en frid inom sig. Allt som tidigare snurrat i huvudet försvinner. Hon njuter av siktdjupet, av att se tre-fyra meter rakt ned i det blå. Hon håller utkik efter småskrak, tranor och fiskgjusar som brukar göra henne sällskap ibland.

Kersti Beck Larsson är en friluftsfantast sedan barnsben. Redan som tonåring var hon ledare för Friluftsfrämjandets barngrupper. Sedan engagerade hon sig i Fältbiologerna och har pluggat på en friluftsledarutbildning. För tio år sedan började hon paddla kajak och insåg att det var brist på kajakledare i trakten. Kersti tog saken i egna händer och gick Friluftsfrämjandets ledarutbildning.

– Jag vill erbjuda andra att möta kajaken och paddlingen på ett positivt och tryggt vis. Jag gillar kajaken som farkost eftersom den är så trygg och smidig i stora vatten, berättar hon.

Utbildning ger utveckling

Hon tycker att ledarutbildningen lärde henne mycket om vad som är viktigt som ledare. Hon fick en chans att utvecklas och lära sig se gruppens behov. Man möter inte bara gruppen där ute på vattnet, utan också sig själv.

– Det handlar om att vara väldigt tydlig som ledare utan att göra det till något strängt och tråkigt. Man måste vara ödmjuk inför gruppen, se alla och deras förmågor. Jag måste ju också ha tillräckligt mycket teknikkunskap själv så att jag kan lägga fokus på gruppen, förklarar hon.

Flexibilitet viktigt

En stor del av ledarskapet handlar om att vara flexibel och att situationsanpassa. Kersti berättar att hon kan ha en plan på morgonen, som sedan omkullkastas fullständigt av vågor och vind.

– Men även en regnig, grå dag kan vara fantastisk där ute på vattnet. Kersti beskriver paddling som ett enkelt äventyr, men att man måste kunna lita på sin kunskap och inte ge sig ut i svåra omständigheter.

– Därför är det bra att hänga på en ledarledd grupp för att lära sig. Om man lär sig säkerhet och grundläggande teknik är njutningen och äventyret inte långt borta. Det krävs ganska lite för att man ska kunna ge sig ut själv.

Brinner för Vättern

Det är mer än kärleken till kajakpaddlingen som driver Kersti i sitt ledarskap. Hon brinner också för Vättern.

– Vattnen här är hotade av gruvdrift. Det är viktigt för mig att värna om Vätterns rena vatten. Genom att låta människor känna sig säkra och njuta där ute, kanske fler får upp ögonen för detta.

 

Om Kersti Beck Larsson

Ålder: 53 år

Gör: Enhetschef inom skolan

Bor: I Askersund

Bästa vardagsäventyret: Allt från paddling till vandring. Jag vill fånga glädjen i det lilla. Även det lokala motionsspåret kan ge en stor upplevelse.

Alla äventyr bör innehålla: God mat! Maten är viktig så jag lagar alltid från grunden.

Mattipset: Jag brukar göra egna chokladbollar som är fulla med energi. De består av nötter, torkad frukt, sirap, honung och kokos. De kallas för Runekakor. Det är mycket gott att plocka fram på rasten.

 

Ta del av det roliga!

Som medlem får du vara med på massa aktiviteter, magasinet Friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer. Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem

Bli ledare

Det enda som slår att ta del av äventyret, är att leda det. Få saker slår känslan av att vara den som ger deltagarna förtroende. Ditt engagemang bidrar till att människor kommer ut i naturen. Är du redo att bli en av oss?

Bli ledare

Hitta utbildningar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning