Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Välkomna förslag på satsningar för ungas friluftsliv

2024-09-05

När Knutbyskolan i samarbete med Rinkebyskolan och Friluftsfrämjandet arrangerar en friluftsdag på Utbildningsplats Gålö, händer något ovanligt. Efter en uppsluppen dag i kanoter, på en naturstig om allemansrätten, och på knä i blåbärs- och lingonriset, får eleverna ett samtal med partiledaren från det största riksdagspartiet.

Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, dyker upp på Gålö för att berätta om en del av de reformförslag som hennes parti diskuterar för att ta Sverige in i 2030-talet, till exempel obligatoriska friluftsdagar och en ledarsatsning. 

–Friluftsdagarna i skolan måste bli av, säger hon. Vi vill att alla barn i Sverige ska ges möjlighet att testa på friluftsliv i skolan minst en gång per läsår genom riktiga och bra friluftsdagar, och att detta ska regleras i skollagen. Skolorna ska uppmuntras göra detta i samverkan med vårt starka föreningsliv och vi ska också dra nytta av Sveriges fantastiska allemansrätt. 

Regeringens fritidskort 

Nyligen fick Friluftsfrämjandet även det positiva beskedet att vi under hösten kan genomföra en ungsatsning, något som sedan länge efterfrågats av unga inom vår organisation. Inom ramen för regeringens planerade fritidskort får vi nu möjlighet att utbilda fler ledare, så att vi sedan kan erbjuda fler unga en väg till rörelseglädje och naturkontakt. 

– Friluftsfrämjandet har de senaste åren uppmuntrat regeringen och riksdagspartierna att satsa på ungas friluftsliv. Det är glädjande att det nu börjar röra på sig politiskt så att fler kan inspireras och hitta sin rörelseglädje i naturen, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet. 
 
Antalet barn som regelbundet vistas i naturen har fallit kraftigt de senaste tjugo åren, trots att forskningen blivit tydlig med att fysisk rörelse i naturen minskar stressen och stärker hälsan. 

Friluftspolitiskt program

Socialdemokraternas föreslår ett friluftspolitiskt program, som om det genomförs, har förutsättningar att sänka trösklar så att fler får möjlighet att hitta rörelseglädjen och välbefinnandet genom friluftsliv i naturen.  
 
– Att det största riksdagspartiet nu, i denna stillasittandets epok, föreslår en politik för friluftslivet är därför bra och viktigt. Vi hoppas nu att samtliga partier tar initiativ till en sammanhållen friluftspolitik som möjliggör för samhället att få ut mycket mer av friluftslivets underutnyttjade samhällsnyttor, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet. 
 
Stillasittandet har blivit ett stort folkhälsoproblem i Sverige. Bara två av tio skolelever når upp till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om fysisk aktivitet. Socialdemokraternas nya reformförslag och regeringens satsning på fritidskort är därför välkomna initiativ. Men fortfarande är det ledarledda friluftslivet kraftigt underfinansierat.  
 
– Samhället borde satsa lika mycket resurser på fysisk rörelse utan tävlan som på den mer tävlingsinriktade idrotten. Även inom friluftslivet måste vi få mer permanenta resurser att utbilda fler ledare och göra riktade satsningar på stillasittande grupper. På så sätt skulle vi inom Friluftsfrämjandet kunna få många fler i rörelse, säger Kristina Ljungros. 

Fakta 

Utbildningsplats Gålö tar Friluftsfrämjandet årligen emot ett tusental skolelever som får pröva på att utöva friluftsliv. Utbildningsplatsen drivs av Friluftsfrämjandet och är ett samarbete med Gålöstiftelsen, Skärgårdsstiftelsen och Region Stockholm.

På regeringskansliets webbplats kan du läsa mer om regeringens satsning på fritidskort.  

Hos Socialdemokraterna kan du läsa om Socialdemokraternas reformförslag