Statsministern positiv till Friluftsfrämjandets satsning på friluftsliv för psykisk hälsa
2024-10-24
4 av 10 svenskar lider av psykisk ohälsa. Friluftsliv, motion och naturupplevelser har bevisat positiv effekt på människors psykiska hälsa. Genom Häng med oss ut-metoden som startade för fem år sedan i Skåne efter ett initiativ från en av organisationens ledare, har 250 anställda inom vård och omsorg utbildats hittills. Idag används metoden i närmare 40 verksamheter hos kommuner, regioner och privata utförare.
Statsminister Ulf Kristersson fick under onsdagen träffa ledare och brukare från Perstorps kommun, som kunde berätta om hur deras veckovisa träffar i naturen förbättrar deras psykiska mående.
Under besöket berättade också Per Danstad om vad Friluftsfrämjandet betytt för honom. Per, idag peer support och utbildare på Friluftsfrämjandet, började själv som deltagare för fem år sedan, efter att ha drabbats av svår depression efter en cancersjukdom.
–Skogen räddade mitt liv. Om jag inte hade kommit med i Häng med oss ut, hade jag inte levt idag, sa Per Danstad.
Under besöket i Kullahalvöns naturreservat fick statsministern också laga kebab på stekhäll, vandra i Kullahalvöns naturreservat och baka kanelbullar på friluftskök.
Statministern var mycket positiv till Friluftsfrämjandets arbete.
–Det här är jätteintressant. Att de som kan allt om friluftsliv och vet var det finns lättillgängligt samarbetar med en kommun och deras arbetsmarknadsenhet, sjukvården eller patientorganisationer, där människor behöver hjälp på traven att komma ut, är otroligt bra, sa Ulf Kristersson i en intervju med Helsingborgs Dagblad efter besöket.
Viktigt med politiska initiativ för att nå fler
Under mötet lyfte Friluftsfrämjandets generalsekreterare Kristina Ljungros friluftslivets positiva effekter på folkhälsan, och hur friluftsliv kan vara ett sätta att möta många av dagens samhällsutmaningar.
–När stillasittandet ökar i alla åldersgrupper, barn tillbringar allt mindre tid utomhus i naturen, och allt fler lider av ensamhet och psykisk ohälsa, behövs initiativ som leder till både gemenskap och ökad rörelse utomhus. Där kan det ledarledda friluftslivet erbjuda alternativ utan tävling och speglar. Men då behövs förutsättningar som mer liknar de idrotten har idag, sa Kristina Ljungros.
Kristina Ljungros poängterade också vikten av politiska initiativ för att verksamheter som Häng med oss ut ska vara livskraftiga och nå fler. Idag finansieras Friluftsfrämjandets arbete av Allmänna arvsfonden, men om drygt ett år är det projektet slut.
–Risken finns att viktiga satsningar blir eldsjälsdrivna, och dör ut när ett projekt tar slut. För att verkligen bryta trenden med ökande psykisk ohälsa krävs ett långsiktigt strukturerat samarbete mellan vården och civilsamhällets aktörer. Detta kräver dock politiskt stöd och långsiktig finansiering, men skulle kunna utgöra ett nyckelinitiativ i arbete mot psykisk ohälsa, sa Kristina Ljungros.
Mer om friluftsliv för psykisk hälsa
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem