Skogsmulle - piggaste 60-åringen
2017-10-20
Året är 1952. Friluftsfrämjandet går på högvarv. Fjällturer, skidskolor, Snöstjärnan samlar rekordskaror. Plötsligt drar ett par blidvintrar in över Sverige. "Vad skall vi åka på", klagar skidlärarna söderöver. "Åka på lingonriset går ju inte, hitta på något!"
Gösta Frohm, som är verksamhetsansvarig på Friluftsfrämjandets kansli, börjar skissa på en friluftsskola för barn med trollet Mulle. Men styrelsen är sval, likaså skidpampen Sigge Bergman. "Sånt larv, du skall planlägga skidutbildningen, inte troll". Och Socialstyrelsen säger: "Troll skrämmer barn".
Gösta låter sig inte nedslås. I augusti 1956 kallar han alla distrikten till utbildningskurs på Friluftsfrämjandets anläggning på Lida. Senare på året döps trollet om till Skogsmulle. Ett perfekt namn, kommer det att visa sig. Men namnet har svårt att bli accepterat i centrala ledningen. Tio år framåt heter verksamheten "Friluftsskola för barn". Under 70-talet, under Friluftsfrämjandets guldålder, med All time high i medlemsantal, (240 000, år 1981) seglar Skogsmulle i stark medvind. Pedagogiken har finslipats av bland andra Birgitta Franzén. Gösta Frohm skriver böckerna om Skogsmulle (1969), Fjällfina (1971) och Laxe (1978).
Organisationens flaggskepp är riggat, nu brassar man för fyllning. Responsen från barn och föräldrar, från regering och kungahuset blir bara större ju mer åren går.
I Ur och Skur skapas
Hemmafruarna och dagbarnsvårdarna hade sedan starten varit ryggraden i Skogsmulles ledarkår. Under 80-talet när kvinnorna går ut i annat förvärvsliv brister den viktigaste länken i Mulleskolan. Det börjar bli dags för en ny form. Skogsmulle och utomhuspedagogiken som skapats runt honom tar på olika sätt steget in i förskolan.
Framtidshoppet visar sig ligga i ett toppigt kråkslott på Lidingö. Där startar friluftsfrämjarna Susanne Drougge och Siw Linde 1985 ett annorlunda dagis. Ett dagis där man leker under svepande granar, där
man äter och sover middag under bar himmel – i ur och skur. Året är 1985, förskolan heter Mulleborg och det är starten på ett helt unikt förskolekoncept – I Ur och Skur.
Idag finns I Ur och Skur överallt i Sverige. Över 200 förskolor och skolor upp till femte klass finns och en rad konceptbyggda förskolor öppnas på flera orter runt om i landet.
Den viktiga luppen
Ett litet förstoringsglas, hopvikbart i metall eller runt i plast, fäst med svart bomullsband runt halsen — förändrade mullepedagogiken totalt i mitten av 70-talet.
I begynnelsen använde mulleledarna sig av tipsspår med utplacerade skyltar och planscher med 1X2-frågor. Så kom luppen. ”Näsan i förnan”, löd parollen. Och plötsligt uppenbarade sig nya världar för barnen. Kryp och mossa, dofter, känsel och hörsel gav mullepedagogiken den nya dimension den har än idag.
Skogsmulle på export
Redan på 70-talet vandrade Mulle över till Finland och Norge. I Finland döptes han till Metsamörri, eftersom ”Mulle” på finska inte fungerar. Därpå stack han till Ryssland (St Petersburg), Lettland, USA, Kanada, Schweiz, Tyskland. 1990 introducerade Sachiko Takami (utbildad Skogsmulleledare på 80-talet i Sverige) skogsmullepedagogiken i Japan. 4 000 skogsmulleledare har utbildats i Japan. Unikt är att ett stort företag som Mitsubishi Electric och flera universitet anlitar skogsmulleledarutbildning.
En ryggsäck skall förstås vara prydd med snygga märken och pins. Friluftsfrämjandet har i alla tider haft snygga märken till jackor och ryggor. Här är några från 50-talet och framåt.
Dela
Fira med jubileumskåsan!
För att riktigt sätta guldkant på jubileumsårets alla äventyr har vi tillverkat en klassisk guldfärgad kåsa i begränsad upplaga. Kanske ges den som present till alla som medverkat i en jubileumsaktivitet? Guldkåsan är prydd med vår 125-års logotyp på handtaget och rymmer 2 dl.
Köp i shopenAktuellt
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem