Många nybörjare i fjällen
2020-06-05
Pressmeddelande 2020-06-05
För att fjällvandringen ska bli bra är det viktigt att tänka efter före. Här är fem konkreta tips från Friluftsfrämjandet.
–Man behöver inte gå långt eller högt för att njuta av fjällvandring. Tvärt om faktiskt. Den lugna takten och de kortare dagsetapperna är att föredra. Och för ovana fjällvandrare är boende på fjällstugor ett bra alternativ till tält, säger Adam Bergsveen, fjälledare (och kommunikationschef för Friluftsfrämjandet).
–De vanligaste misstagen som ovana fjällvandrare begår är för tung ryggsäck, skoskav, pausar för sällan, och fryser i regn eller tält. Ett resultat av slarviga förberedelser. Ju bättre förberedd man är, desto bättre kommer fjällvandringen bli, säger Adam Bergsveen.
På grund av risken för covid-19 gäller i år också andra förutsättningar i fjällen, exempelvis avstånd och extra hänsyn vid resor och anläggningar. Dessutom måste boende på många fjällstugor i år bokas i förväg. Och, då risken för smittspridning är högre bör det finnas en plan för hur fjällvandringen kan avbrytas om symptom uppstår.
–Risken för covid-19 gör det ännu viktigare att planera fjällvandringen väl. Och som alltid tänka på säkerheten, så att skador undviks och så att vården och fjällräddningen inte belastas i onödan, säger Adam Bergsveen.
5 saker att tänka på före fjällturen
- Planera utifrån dina förutsättningar och med fokus på säkerhet. Vandra längs en led, överväg att bo på fjällstugor, håll ett lugnt tempo, och pausa ofta. Sikta på max 6 timmar vandring per dag, inkl. korta pauser, och räkna med cirka 3 km per timme. Rådfråga andra vandrare och stugvärdar om väder samt val av rutt.
- Lär känna din utrustning väl, före du står på fjället. Testa dina skalkläder i regn, vänj dig vid vikten av din ryggsäck, samt lär känna ditt tält och friluftskök väl. Räkna med minusgrader på natten, och kolla att din sovsäck klarar det.
- Skaffa en karta och en kompass. Studera kartan noga, fundera på alternativa rutter och läs på om området. Säkerställ att du kan hantera en kompass (i fjällen är det vanskligt att lita på att mobiltelefonen ska fungera).
- Gå in dina vandringsskor väl och i god tid, och förbered dig för att minska risken för skoskav: dubbla ullstrumpor, tvätta fötterna varje dag, tejpa på områden som riskerar skav.
- Tänk på säkerheten. Skriv ner rutten och tidplanen för den planerade fjällvandringen och lämna det som färdmeddelande hos någon vän (som inte är med på vandringen). Undvik att vada över vatten (särskilt om vattnet är djupare än knähöjd) och att gå på snö. Packa ombyte och sovsäck i vattentäta påsar. Köp ett första hjälpen-kit och lär dig hur det ska användas.
Kontakt:
Kajsa Ljungberg, pressansvarig
0700-43 46 59
kajsa.ljungberg@friluftsframjandet.se
Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med över 108 000 medlemmar är Friluftsfrämjandets Sveriges största friluftsorganisation.
www.friluftsframjandet.se
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem