Upptäck äventyret – ät ute
2019-09-23
Korv och marshmallows,
en flott trerätters eller bara lite finfika.
Nära eller långt in i skogen.
Hur går det till?
Alla är välkomna att delta i kampanjen #ätaute. Grilla, steka, bre eller koka. I trädgården eller långt in i skogen. Ensam eller tillsammans med andra. Hur du väljer att äta ut spelar ingen roll, men om du tar ett foto och publicerar det i sociala medier med taggen #ätaute så deltar du i tävlingen om fina friluftsprylar från Friluftsfrämjandets partners Bergans, Outnorth och Light My Fire.
Inspiration och tips!
Längre ned har vi fyllt på med goda recept, teknik för den som vill göra upp en eld och annat smått och gott för en matstund ute. Här hittar du dessutom en receptsamling utan de vanligaste allergenerna – och om du vill så går recept nästan alltid bra att byta ut till vegetariska alternativ. Saknar du något? Sprid kunskapen, receptet eller platstipset vidare med #ätaute-taggen. Håll koll på Friluftsfrämjandets Instagram under tiden – där kommer vi sprida ännu mer #ätaute-tips under oktober.
Våra partners
Nått gott att äta
Receptsamling
Hämta hem nio smarriga recept som mättar magen i stort och smått. Alla recepten är fria från de 8 vanligaste allergenerna och laktos och gluten. I samlingen hittar du även information om vanliga allergiska reaktioner och hur du ska agera ifall de uppstår. Smaklig måltid! Ladda ned härInnan du går ut
Eld i alla väder
Friluftsfrämjandets eldexpert går igenom grunderna för att göra upp en bra, och säker, eld. Alltifrån underlag för kyliga kvällar och vad som finns i ett eld-kit till en ordentlig släckning.
Läs merSå tar du hand om skräp och matrester
Skräp hör inte hemma i naturen. För naturen och djurens skull är det självklart att allt skräp läggs i en påse som tas med hem, eller i alla fall till en soptunna.
Läs merRätt kläder ute
Oavsett om det är varmt eller kallt fungerar det bäst att klä sig i flera lager. Då kan du lägga på eller ta bort ett eller flera lager om vädret förändras eller om du rör dig olika mycket.
Läs merFem tips när du lagar mat på stormkök
• Lär känna ditt stormkök innan du ger dig ut. Det kan vara i en park eller i trädgården.
• Anpassa storleken på grytorna till hur många du ska laga mat till.
• När det kokat upp – koka med reducerad låga för att spara bränsle.
• Stek hellre lite mindre åt gången än mycket – det ger bättre stekyta och går snabbare.
• Laga exempelvis köttfärssåsen först och låt den stå ovanpå pastavatten för att den ska hålla värmen under tiden som pastan kokar.
Dela
Ta del av det roliga!
Som medlem får du en prenumeration av populära magasinet friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!
Bli medlem3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem