Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

59 procent lägre anslag för friluftsliv och natur trots budgetsatsning

2025-03-28

Anslaget för friluftsliv och friluftsinfrastruktur i statliga naturreservat och nationalparker har minskat med sammanlagt 59 procent under den pågående mandatperioden, visar Friluftsfrämjandets och Svenska Turistföreningens nya beräkningar. Samtidigt är den parlamentariskt tillsatta Miljömålsberedningen överens om att det behöver tillföras 1,6 miljarder kronor årligen för att Sverige ska klara av skötseln av sin mest värdefulla natur.

Regeringen har i år gjort en budgetsatsning på svenska naturreservat med 100 miljoner kronor. Men anslagsnivån ligger kvar på samma nivå som 2024 eftersom den ersätter satsningen på skötsel av naturreservat om 100 miljoner kronor per år för perioden 2022-2024.

Samtidigt är skötselbehoven mycket eftersatta och den parlamentariska Miljömålsberedningen föreslår därför i sitt slutbetänkande att hela 1,6 miljarder kronor tillförs för att Sverige ska klara av skötseln av sin mest värdefulla natur. 
 
– Sveriges vackra natur är invånarnas viktigaste arena för motion och välbefinnande. Det är därför ett glädjande besked att samtliga partier inom Miljömålsberedningen är överens om att det behövs ett kraftigt tillskott för skötseln av värdefull natur. Ska vi få ut fler människor i naturen och stärka folkhälsan, måste vi behålla natur- och upplevelsevärdena, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet. 

Länsstyrelserna saknar resurser för förvaltningen

I Riksrevisionens granskning Förvaltningen av skyddad natur konstateras att länsstyrelserna i dag saknar resurser för att bibehålla naturvärdena och i stor utsträckning göra de skyddade områdena tillgängliga för besökare.

Riksrevisionen menar att länsstyrelserna nu bygger upp en underhållsskuld när de tvingas skjuta många nödvändiga åtgärder för friluftslivet på framtiden. I en av tabellerna nedan redovisar vi även anslagsutvecklingen för de 21 länsstyrelserna. 
 
I Naturvårdsverket budgetunderlag för åren 2026-2028 framgår att anslaget per skyddat område har minskat med 43 procent sedan 2018. 
 
– Gapet mellan de stora behoven och regeringens anslag måste minska. Det är alla de som vill ut i den svenska naturen som drabbas om vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser i svenska nationalparker och naturreservat tillåts förfalla, säger Maria Ros-Hjelm, generalsekreterare, Svenska Turistföreningen. 
 
Det totala anslaget för de budgetposter som kan hänföras till friluftslivets förutsättningar har ökat något det senaste året tack vare satsningen på vandringsleder och friluftsliv för äldre. Men den kraftiga budgetnedskärningen mellan åren 2022 och 2023 har tillsammans med inflationen inneburit att anslagen minskat med 59 procent (834 miljoner kronor) sedan 2022. 
 
Inte heller i år har Naturvårdsverket resurser att finansiera nya lokala naturvårdsprojekt (LONA) som inbegriper friluftsliv och folkhälsa. Anslaget har nu minskat med 52 miljoner kronor sedan 2022 (en minskning med 74 procent).

Under 2010-talet genomförde nästan alla svenska kommuner minst ett LONA-projekt och en extern utvärdering visar att bidragen ”i hög grad gynnar friluftslivet” och ”varit avgörande” för att även mindre kommuner ska bedriva naturvård och utveckla friluftslivet. 

Anslagen till natur och friluftsliv i siffror

  • 100 miljoner kronor extra satsas 2025 på naturreservat och nationalparker – men anslagsnivån ligger kvar eftersom den ersätter en tidigare förstärkning. 
  • 1,6 miljarder kronor per år behövs enligt Miljömålsberedningen för att sköta skyddad natur och göra den tillgänglig för besökare. 
  • 150 miljoner kronor per år bedömer Miljömålsberedningen behövs för att finansiera friluftsinfrastrukturen i skyddade områden. 
  • Anslaget per skyddat område har minskat med 43 procent sedan 2018. 
  • Anslagen för friluftsliv och infrastruktur har minskat med 59 procent under den pågående mandatperioden. 
  • Naturvårdsverket fick 2025 nästan en miljard kronor mindre än vad myndigheten hade äskat för att klara skötseln av Sveriges mest värdefulla natur. 
  • LONA-bidragen har minskat med 74 procent sedan 2022, vilket gör att inga nya lokala naturvårdsprojekt kan finansieras i år. 
  • Friluftsliv och naturturism bidrar med 191 miljarder kronor årligen till svensk ekonomi och sysselsätter 167 000 personer. 
  • Varje krona investerad i fysisk aktivitet ger nästan fyra kronor tillbaka i hälsoekonomiska vinster. 
  • Andelen av svenska befolkningen som är ute i skog och mark varje vecka ökar och var enligt SCB 40 procent av befolkningen år 2022. 
  • Statsbudgetarna 2023–2025 har beslutats av Tidöpartierna, medan 2022 års budget togs fram av dåvarande oppositionspartier (M, KD och SD). 
  • Svenska Turistföreningen och Friluftsfrämjandet har tillsammans över 300 000 medlemmar.  

Ladda ner tabeller: Anslagsutveckling över tid

 

Uppdatering: Läs TT:s artikel om de minskade anslagen i Aftonbladet