Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Grundkurs i tillämpad överlevnad

Vår grundkurs riktar sig till den som vill lära sig hur man kan överleva ett par dygn i skogen om något oväntat skulle inträffa på skogsturen. Vi börjar från grunden och varvar teori och praktik. All utbildning sker utomhus och skogen är vårt klassrum. Natten tillbringas i mindre grupper i egenhändigt byggda vindskydd. Kursen kräver inga förkunskaper och ger en både lärorik och utmanande upplevelse. Den passar därför både nybörjaren och den något mer vane som kanske bara vill uppleva ett äventyr i vardagen.

Nästa kursdatum:

Under 2022 genomförs inga kurser.

Om kursen:

Den första kursdagen går vi igenom den mest grundläggande kunskapen som man behöver för att klara sig. Kurselementen inkluderar hur man bör agera i en överlevnadssituation, lägerkunskap, hur man kan hitta mat och vatten samt hur man gör upp eld. Mot slutet av dagen delas kursdeltagarna upp i mindre grupper och vi går gemensamt något längre in i skogen.

Under kvällen ansvarar varje grupp för att förbereda sig för natten genom att välja en bra lägerplats, samla mat och vatten samt givetvis bygga själva lägret. För att spara på skogens resurser får varje grupp en presenning som kan användas för att konstruera lägret. Varje grupp får dessutom själva bestämma om de vill få vatten eller ej, (vilket gör vistelsen något enklare) samt hur de vill göra med en eventuell eld under natten. Det är också upp till varje deltagare att avgöra huruvida man vill använda sovsäck och liggunderlag.  Oavsett vilka val man gör så kommer kvällen och natten ge nyttiga erfarenheter om vad man bör prioritera i en överlevnadssituation.

Dag två inleds med att vi summerar kvällen och nattens kunskaper och besöker de andra gruppernas läger, allt för att se och lära kring olika sätt att bygga sitt läger. Därefter går vi igenom hur man kan orientera med hjälp av naturen varpå vi kör en gruppövning där varje grupp får prova på att hålla kursen genom brokig terräng. Andra kurselement som vi berör den andra dagen är vilken utrustning som kan vara bra att ha med sig, hur man kan förbättra sina chanser att bli upptäckt samt lite mer om hur man kan skaffa föda. Innan vi skiljs åt lagar vi lunch tillsammans så att ingen behöver lämna kursen med tom mage.

Måltider:

En viktig komponent i kursen är att du skall erbjudas ett tillfälle att prova på en realistisk överlevnadssituation och därför kommer du under kursen att få möjlighet att välja om du vill köra med eller utan mat och vatten! Väljer du med mat kommer du att få smörgås till lunch under lördagen, en enklare middag som du tillagar över öppen eld under kvällen. Samtliga deltagare får lunch under söndagen. Kaffe serveras dock inte under kursen. Ditt val om måltider meddelas vid anmälan, i annat fal förutsätts att du inte vill ha måltider under kursen. 

Plats:

Kursen hålls i skogarna utanför Rimforsa, cirka tre mil rakt söder om Linköping. Vägbeskrivning skickas tillsammans med bekräftelse på kursanmälan. För de som åker kollektivt kan vi arrangera samåkning mellan Rimforsa station och lägerplatsen.

Praktisk information:

Åldersgräns för Grundkurs i tillämpad överlevnad är 16 år, alternativt 10 år i målsmans sällskap. Kursen kräver att man är medlem i Friluftsfrämjandet, något som vi gärna är behjälpliga med. Nästa planerade kursdatum annonseras via aktivitetskalendern på hemsidan.

Du kan också maila en intresseanmälan till Tommy Gustafsson enligt kontakten till höger så kommer du att få mail om när nästa kurstillfälle är.

Varje kurs har 20 platser och platserna kan ta slut innan sista anmälningsdatum. Kostnaden för kursen är utöver medlemskapet i Friluftsfrämjandet 900 kronor per deltagare. I kursavgiften ingår antingen måltider under kursen eller en nödask. Av dessa är 300 kr en så kallad anmälningsavgift som inte återbetalas vid återbud. Vid återbud efter sista anmälningsdag återbetalas inte kursavgiften. Anledningen till detta är att vi tidigare har haft flera sena återbud.   

I kursavgiften ingår ett eldstål, och måltider. Betalning för kursen sker via faktura.

Kursen börjar 10.00 på lördagen och slutar 15.00 på söndagen. Vi har tidigare haft deltagare från Stockholm och Göteborg som har kört in eller tagit tåg på lördag morgon. Vi anpassar också sluttiden till tågtidtabellen så att man kan åka med 3-tåget från Rimforsa på söndagen.

Bra att ta med sig:

Oömma, varma kläder och skor (glöm inte mössan),regnkläder, kniv, kåsa och bestick, anteckningmaterial, telefon. Det går även bra att ha med liggunderlag, sovsäck och ryggsäck om man så önskar.

Tommy Gustafsson

Grenledare

Skicka e-post

0736-54 22 28