Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

Sommar 2017

 

 

 Tälttur

 Ripbär

Svensk-norsk höstvandring runt Sylarna 13-18 september

När sommaren övergår i höst drar vi till fjälls för några härliga dagars avbrott i vardagen. Vid den här tiden kan man få uppleva varma soliga dagar, den första kylan som ger höstens färger och även pröva sina regn- och vindtäta kläder. På den här vandringen kommer vi att se Sylmassivet från alla väderstreck.

Med start i Storulvån vandrar vi upp på kalfjället till fjällstationen nedanför Sylarnas imponerande toppar. Dagen därpå vänder vi västerut och går in i Norge, och vandrar sedan söderut längs Sylmassivets branta sluttning till fjällstationen Nedalshytta. Tredje dagen går vi österut tillbaka in i Sverige till Ekorrdörren en mäktig dal med branta fjällsidor. Sedan följer vandringens mesta stigning över till Tempeldalen och vi får se Sylarna från dess brantaste sida. Sista dagen vänder vi tillbaka från Sylstationen till Storulvån

Vandringen passar den som vandrat med packning i fjällen förut, men även en nybörjare med bra kondition och vandringsvana. Räkna med 10-14 kg i ryggsäcken. Dagsetapperna är ca 16-17 km och terrängen för det mesta relativt lättvandrad, men dag tre prövar vi på en brant stigning, 260 m på 2 km.

Vi bor på Sylarnas fjällstation och Nedalshytta på norska sidan. På kvällarna samlas vi till gemensam middag tillagad av kvällens matlag, ett väl beprövat och trevligt sätt att umgås. Sylarna har bastu, en skön avkoppling efter en dags vandring med ryggsäck.

Antal deltagare: Max 12
Avresa:              onsdag sen kväll 13 september
Hemkomst:     måndag tidig morgon 18 september
Detaljprogrammet finner du här

Certifierade fjälledare: Ulrika Jahrmarkt tel 0765-460919 ujahrmarkt@hotmail.com  

                          Lena Douhan Håkansson tel 070-6605724,  lena.d.h@friluftsframjandet.se

Anmälan senast 1 september: länk till anmälan

Anmälningsavgift: 400 kr,anmälningsavgiften betalas direkt vid anmälan

Total deltagaravgift: 3400 kr (inkluderar tåg- och bussresor, ledarkostnad och avgift till lokalavdelningen). Logi (ca 1250 kr för STF-medlem) och mat tillkommer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Ledare sökes

Vi söker nya fjälledare. Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse? Vi är alltid intresserade av nya ledare, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post:lena.d.h@friluftsframjandet.se, om du är intresserad av veta hur det går till.