Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

Sommar 2017

 

Fjällvandring I Kebnekaisefjällen 

15 - 23 juli 2017

På denna vandring mellan Vakkotavare och Nikkaluokta kommer vi att uppleva det storslagna landskapet vid Teusajaure och Kaitumjaure med stora sjöar i djupa dalgångar, den breda dalgången längs Tjäktjåkka och vandra genom Liduvagge omgivna av flera hundra meter höga bergssidor. Kanske blir vädret lämpligt att, för den som vill, bestiga Kebnekaise. Ett annat alternativ är att besöka Tarfala med mäktiga glaciärer.

Vi bor i STF:s stugor, Teusajaure, Kaitumjaure och Singi, och på Kebnekaise fjällstation. Dagsetapperna är mellan 9 och 15 km.

Avresa: Fredag kväll 14 juli
Hemkomst: Söndag morgon 23 juli
Detaljprogrammet finner du här
Certifierade ledare:
Lena Douhan Håkansson (lena.d.h@friluftsframjandet.se)
Ulrika Jahrmarkt (ujahrmarkt@hotmail.com)

Deltagaravgift:ca 4200 kr (inkluderar tåg- buss-och båtresor, ledarkostnad och avgift till lokalavdelningen)
Anmälan: senast 29 maj.  http://dinkurs.se/44997

 Tälttur

Tälttur runt Pårte 11- 20 augusti 2017

Årets tälttur går runt Pårte. Vi går en vacker tur runt Pårtemassivet som är över 2000 meter högt. Vi passerar utsiktspunkter, höga pass, jåkkraviner, glaciärer och får uppleva dalgångar med frodig växtlighet och några kända högplatåer med panoramavyer vid vackert väder.

Turen är krävande och går i högfjällsterräng och i huvudsak utanför led. Bitvis stenig och svårgången terräng med videsnår, snöfält och det förekommer en del vad som kräver ombyte till vadarskor. I området finns inga stugor och ingen mobiltäckning. Vädret kan vara som en vacker högsommardag med 20 grader värme men lika gärna snöfall, regn och isande blåst. All utrustning för tältning och all mat måste bäras med, det finns ingenstans att proviantera eller komplettera utrustning, när vi lämnat Kvikkjokk. Du som följer med ska vara van fjällvandrare, kunna vandra 20 km per dag, bära 20 kg+ och hålla ett gott tempo. Vi förbehåller oss rätten att bedöma varje deltagares lämplighet att delta.

För att lära känna varandra inför turen, gå igenom uppläggningen av turen, utrustning och bilda tält/matlag (vi förespråkar gärna att man bibehåller vårt koncept om trerättersmiddagar, men anpassar det för tältvandring) m.m. kommer vi att ha en förträff i Uppsala tisdagen den 20 juni kl 18.30.

Deltagaravgift: Preliminärt 4000 kr. Priset inkluderar tåg- och ev buss/taxiresor, båtkostnad, avgift till lokalavdelningen samt ledarkostnad. Dessutom tillkommer matkostnad. Alla deltagare måste vara medlemmar i Friluftsfrämjandet.

Anmälan: Senast den 10 juni via Din kurs https://dinkurs.se/45278

Betalning: Anmälningsavgift: 400 kr betalas i samband med anmälan via Din Kurs. (Återbetalas ej vid avbokning) Resterande avgift: Ca 3600 kr betalas senast i slutet av juli.

Detaljprogrammet finner du här

Certifierade fjälledare: Maria Rolf (maria.rolfy@gmail.com) och Ulrika Jahrmarkt (ujahrmarkt@hotmail.com).

 Ripbär

Svensk-norsk höstvandring runt Sylarna 13-18 september

När sommaren övergår i höst drar vi till fjälls för några härliga dagars avbrott i vardagen. Vid den här tiden kan man få uppleva varma soliga dagar, den första kylan som ger höstens färger och även pröva sina regn- och vindtäta kläder. På den här vandringen kommer vi att se Sylmassivet från alla väderstreck.

Med start i Storulvån vandrar vi upp på kalfjället till fjällstationen nedanför Sylarnas imponerande toppar. Dagen därpå vänder vi västerut och går in i Norge, och vandrar sedan söderut längs Sylmassivets branta sluttning till fjällstationen Nedalshytta. Tredje dagen går vi österut tillbaka in i Sverige till Ekorrdörren en mäktig dal med branta fjällsidor. Sedan följer vandringens mesta stigning över till Tempeldalen och vi får se Sylarna från dess brantaste sida. Sista dagen vänder vi tillbaka från Sylstationen till Storulvån

Vandringen passar den som vandrat med packning i fjällen förut, men även en nybörjare med bra kondition och vandringsvana. Räkna med 10-14 kg i ryggsäcken. Dagsetapperna är ca 16-17 km och terrängen för det mesta relativt lättvandrad, men dag tre prövar vi på en brant stigning, 260 m på 2 km.

Vi bor på Sylarnas fjällstation och Nedalshytta på norska sidan. På kvällarna samlas vi till gemensam middag tillagad av kvällens matlag, ett väl beprövat och trevligt sätt att umgås. Sylarna har bastu, en skön avkoppling efter en dags vandring med ryggsäck.

Antal deltagare: Max 12
Avresa:              onsdag sen kväll 13 september
Hemkomst:     måndag tidig morgon 18 september
Detaljprogrammet finner du här

Certifierade fjälledare: Ulrika Jahrmarkt tel 0765-460919 ujahrmarkt@hotmail.com  

                          Lena Douhan Håkansson tel 070-6605724,  lena.d.h@friluftsframjandet.se

Anmälan senast 14 augusti: länk till anmälan

Anmälningsavgift: 400 kr,anmälningsavgiften betalas direkt vid anmälan

Total deltagaravgift: 3400 kr (inkluderar tåg- och bussresor, ledarkostnad och avgift till lokalavdelningen). Logi (ca 1250 kr för STF-medlem) och mat tillkommer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Ledare sökes

Vi söker nya fjälledare. Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse? Vi är alltid intresserade av nya ledare, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post:lena.d.h@friluftsframjandet.se, om du är intresserad av veta hur det går till.