Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

Kommande aktiviteter

 

 

 

Fjällvandring till Sylarna, Gåsen och Stensdalen i frisk höstluft och lysande färger

17-21 september
När sommaren definitivt har övergått i höst drar vi till fjälls för några härliga dagars avbrott i vardagen. En vandring för den som drömt om att se fjällen i höstfärger, men som inte kommit till skott, likaväl för den som gärna vill uppleva det igen. Vid den här tiden kan man få uppleva soliga värmande stunder i lä, den första kylan som ger höstens färger och även pröva sina regn- och vindtäta kläder.
Med start i Storulvån vandrar vi upp på kalfjället till fjällstationen nedanför Sylarnas imponerande toppar . Dagen därpå vandrar vi österut över Östra Endalshöjden och sedan ner till bron vid Storforsen. Efter några km i en vacker gles björkskog når vi Gåsån som vi vadar över. Så är det dags för de sista km uppförsbacke till Gåsen, en högt belägen fjällstuga med strålande utsikt mot Helagsfjällen i söder. Tredje dagen når vi vandringens högsta punkt 1200 möh där man har utsikt över Bunnerfjällen. Sedan vandrar vi på kanten av Lill-Stensdalen tills leden vänder neråt till Stensdalsstugan. Den sista dagen börjar i gles skog och över myrar med utsikt över Vålådalen. När vi närmar oss Stensån blir skogen till urskog, med gamla tallar och torrakor. Stigen följer sedan Stensån och så är det bara några km kvar till slutmålet Vålådalens fjällstation
Vandringen passar den som vandrat med packning i fjällen förut, men även en nybörjare med hygglig kondition och vandringsvana. Räkna med 12-14 kg i ryggsäcken. Dagsetapperna är ca 13-17 km och terrängen relativt lättvandrad.

Vi bor på Storulvåns och Sylarnas fjällstationer och i fjällstugorna Gåsen och Stensdalen. Som vanligt samlas vi på kvällarna till gemensam middag tillagad av kvällens matlag, ett väl beprövat och trevligt sätt att umgås. Sylarna och Stensdalen har bastu, en skön avkoppling efter en dags vandring med ryggsäck.
Antal deltagare: Max 12

Detaljprogrammet finner du här

Avresa: lördag förmiddag 17 september 

Hemkomst: onsdag kväll 21 september

Ledare: Ulrika Jahrmarkt tel 0765-460919, ujahrmarkt@hotmail.com
             Lena Douhan Håkansson tel 018 387089, lena.d.h@friluftsframjandet.se

Anmälan senast 19 augusti: https://din kurs.se/36228
Anmälningsavgift: 400 kr
Total deltagaravgift: ca 3500 kr (inkluderar tåg- och bussresor, ledarkostnad och avgift till lokalavdelningen). Logi (ca 2000 kr för STF-medlem) och mat tillkommer.
Betalning: anmälningsavgiften betalas direkt vid anmälan. Resterande summa betalas senast 25 augusti till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: fjäll och namn.

 

Kunskap och guider