Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Dags- och helgturer

NORRA DALARNAS VILDMARK MED KANADENSARE

Datum: 20 - 22/5

Ore älv är en trevlig skogsälv som startar i gränslandet mellan Dalarna och Hälsingland. Älven är ganska lugn med en del sel men även några enklare forsar förekommer.
Vi åker upp på fredag kväll och slår läger vid startpunkten. Lördagskvällen avslutas säkert med en trevlig lägereld. Slutmålet blir Furudals Bruk. Turen genomförs tillsammans med Uppsala Paddlarklubb (UPK).

Paddlingsdistans: ca 35 km

SVÅRIGHETSGRAD: B

SAMLING/TID: Sunnerstastugan fredag kl. 16.30, åter söndag kl. 22.

ANMÄLAN: Webbanmälan. Är du inte medlem men vill prova på en aktivitet fyller du i en nolla (0) i fältet för medlemsnummer. Bokningsregler hittar du här.

AVGIFT: Medlem 360 kr, icke medlem 460,- kr ev. kajakhyra tillkommer, bilkostnad tillkommer.

UTRUSTNING: Utrustningslista.

ANSVARIG LEDARE: Hanno Ehring, 070-571 35 86

 

MÄLARTUR 24 TIMMAR

Datum: 21 - 22/5

Vårtur i någon av Mälarens ö-världar. Fågelsång, vårblommor och vassfria vatten. Turen pågår drygt ett dygn med en övernattning i tält på någon lämplig ö. Mestadels väntar skyddade vatten med någon överfart och korsning av farled kan förekomma.

Paddlingsdistans: ca 30 km

SVÅRIGHETSGRAD: 3

SAMLING/TID: Sunnerstastugan lördag kl. 11, åter söndag ca kl. 16.

ANMÄLAN: Webbanmälan.

Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur vid bokning. Bokningsregler hittar du här.

AVGIFT: Medlem 260 kr, icke medlem 460,- kr ev. kajakhyra tillkommer, bilkostnad tillkommer för ca 16 mil.

UTRUSTNING: Utrustningslista.

ANSVARIG LEDARE: Maria Rolf, 070-2442431

 

LÅNGA DAGAR, KORTA NÄTTER

Datum: 3 - 6/6

Turområdet bestäms under våren.
Vi träffas fredag efter jobbet och åker upp till 2 timmar till iläggningsplatsen, middag äter vi längs vägen. Sedan paddlar vi 1 - 2 timmar innan vi slår läger för natten. Övriga dagar utforskar vi skärgården i en lung takt. Om vädret är bra hinner vi se mycket och paddelsträckan kan bli 2,5 - 3 mil på en lång försommardag. Utrustning och klädsel för paddling i kall vatten.

SVÅRIGHETSGRAD: 3

SAMLING/TID: Sunnerstastugan fredag kl. 16.30, åter måndag kl. 18.

ANMÄLAN: Webbanmälan. Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur vid bokning. Bokningsregler hittar du här.

AVGIFT: Medlem 360 kr, icke medlem 460 kr ev. kajakhyra tillkommer, bilkostnad tillkommer.

UTRUSTNING:Utrustningslista.

ANSVARIG LEDARE: Henning Lorenz 018-463273/0733622655

 

ÅLAND UTAN KLOCKA OCH MOBIL

Datum: 29/6 - 3/7

Med den här turen kastar vi oss huvudstupa in i semestermånaden genom några dagars komplett civilisations-detox.

Vi släpper våra klockor och mobiltelefoner som packas längst ner i packluckan och glöms bort för några dagar.

Befriade från Facebookuppdateringar och alla fasta tider (förutom färjans avgångar) paddlar vi ut i den vackra åländska skärgården.

Den ljusa årstiden ger oss möjlighet skjuta på dygnet som vi vill - om vi önskar sovmorgon och kvällspaddling går det bra. Korta planerade dagsetapper gör oss öppna för infall som avstickare eller långraster om vi hittar en fin badvik. Det främsta målet med turen är avkoppling och naturupplevelse, vilket gör att vi håller ett lugnt tempo. Men för den som har paddling kvar i armarna sedan gruppen slagit läger för dagen, kan vi alltid se till att ordna en extra kvällstur. Exakt paddelområde avgörs med hänsyn till väderleksprognosen, vi siktar på att paddla skyddat för vinden så mycket som möjligt. Du bör ändå kunna hantera vind och vågor som kan uppstå vid ett par överfarter och du måste ha provat att göra kamraträddning.

Paddlingsdistans: ca 60 km

SVÅRIGHETSGRAD: 3

SAMLING/TID: Sunnerstastugan lördag kl. 06.30 åter onsdag ca 21.30.

ANMÄLAN: Webbanmälan. Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur vid bokning. Bokningsregler hittar du här.

AVGIFT: Medlem 700,- kr, icke medlem 1000,- kr ev. kajakhyra tillkommer, färjeresa och bilkostnad för ca 20 mil tillkommer.

UTRUSTNING: Utrustningslista.

ANSVARIG LEDARE: Shanti Wittmar, 070-5899571 & Mikael Schröder

 

HELGPADDLING I VILDA HÄLSNINGLAND

Datum: 9 - 10/7

Följ med på en tvådagarstur i sydligaste Norrland - blått hav och gröna berg.

För er som vill komma iväg en bit och paddla I nya omgivningar ordnar vi en helgtur i vilda Hälsingland, bara lite mer än två timmars resväg från Uppsala. 
Här paddlar vi med utsikt över kullar och berg och med hjälp av ledare från Hudiksvalls lokalförening hittar vi till de lokala smultronställena. 
Vi vill ha tid att uppleva naturen och prioriterar detta före att hinna paddla långa sträckor. Och om andan faller på blir det ett dopp eller två.

SVÅRIGHETSGRAD: 3

SAMLING/TID: Sunnerstastugan lördag kl. 06.30 åter söndag ca 21.30.

ANMÄLAN: Webbanmälan. Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur vid bokning. Bokningsregler hittar du här.

AVGIFT: Medlem 420,- kr, icke medlem 550,- kr ev. kajakhyra tillkommer,  bilkostnad tillkommer.

UTRUSTNING: Utrustningslista.

ANSVARIG LEDARE: Shanti Wittmar, 070-5899571

 

STOCKHOLMS YTTRE SKÄRGÅRDAR

Datum: 11/8 - 14/8

Vi utgår ifrån Rådmansö och paddlar ut mot Söderarm för första övernattningen, innan vi beger oss söderut mot Röder och Söderskärgården och paddlar sedan igenom Ut och In-Fredel och Ängskärs skärgård mot Norrpada och hemåt.

Vi paddlar ut mot Söderarm för första övernattningen, innan vi beger oss söder ut mot Röder och Söderskärgården för nästa övernattning. På väg mot Röder paddlar vi över Udddjupet, en ca 10-12 km (ca 1,5  -2 h) lång överfart, därefter följer en överfart på ca 5 km till Söderskärgården. Nu finns det tid för bad och att bara se sig omkring bland öarna.
Därefter är det tänkt att vi paddlar genom Ut- och In-Fredel innan vi ger oss av norrut genom Ängskärs skärgård mot Norrpada och hemåt på söndag. Mycket kan ändras med avseende på paddelrutten på grund av vädret.

SVÅRIGHETSGRAD: 4

SAMLING/TID: Sunnerstastugan torsdag kl. 8, åter söndag ca. kl. 18.

ANMÄLAN: Webbanmälan. Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur vid bokning. Bokningsregler hittar du här.

AVGIFT: Medlem 600,- kr, icke medlem 750,- kr ev. kajakhyra och bilkostnad tillkommer.

UTRUSTNING: Utrustningslista.

ANSVARIG LEDARE: Göran Elfverson, 073-043 84 20

 

SOMMARTUR FRÅN ÖSTRA LAGNÖ

Datum: 2/9 - 4/9

Kajaktur i skärgården där vi snirklar runt i området mellan Möja, Lagnö och Ljusterö.
Välkommen på en helgpaddling i skärgården där det förhoppningsvis fortfarande råder sensommarvärme för lunchdopp och trivsamma raster. Vi planerar att starta på fredagskvällen med en kort paddling till nattlägret. Därefter fortsätter vi att paddla i lagom takt kring öarna i området, väder och vind bestämmer vägen.

Paddlingsdistans: 40-50 km

SVÅRIGHETSGRAD: 3

SAMLING/TID: Sunnerstastugan fredag kl. 16.30, åter söndag kl. 21.

ANMÄLAN: Webbanmälan. Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur vid bokning. Bokningsregler hittar du här.

AVGIFT: Medlem 360,- kr, icke medlem 460,- kr ev. kajakhyra och bilkostnad tillkommer.

UTRUSTNING: Utrustningslista.

ANSVARIG LEDARE: Hanno Ehring, 070-571 35 86

 

VANDRARHEMSTUR MED BASTUMYS OCH GOURMETMAT

Datum: 10/9 - 11/9

Följ med på en skön sensommarpaddling till Kalholmens Vandrarhem där vi myser i varm bastu och av god gemensamt lagad middag.

I mitten av september blir det mörkt tidigt på kvällarna men det kan ändå vara riktigt fint att paddla så här på hösten. Vi paddlar i skyddade vatten men låter ändå vädret bestämma vilka vägar vi väljer att paddla. Målet för lördagen är bestämt och till Kalholmens inbjudande vandrarhem ska vi. Kalholmen är ett litet fint vandrarhem som byggdes som en sommarbostad 1914 och det är det enda huset på ön och ligger högt upp på en klippa. På ön som inte är så stor finns inget rinnande vatten men det finns en mysig vedeldad bastu för de som vill till självkostnadspris.
Väl ute på Kalholmen ska vi laga till en gemensam trerätters middag. Innan turen delar vi upp oss i tre matlag vilka får fundera ut vad de vill laga till. Middagen lagar vi sedan tillsammans och så delar vi på de kostnader vi haft för maten. På andra paddelturer tänder vi aldrig brasor men på den här turen äter vi middagen vid bord och eldar i öppna spisen och har levande ljus på borden.
Vi startar paddlingen från Ljusterö och paddlar i skyddade vatten ut mot Kalholmen. Då vi ska bo på vandrarhem gäller det att du tar med dig lakan att bädda sängen med, tofflor att ha på sig inomhus kan också vara skönt. Tänk på att ta med dig pengar både för att kunna dela på matkostnader och för bilpengar, helst i mindre valörer så blir det enklare.

SVÅRIGHETSGRAD: 3

SAMLING/TID: Sunnerstastugan lördag kl. 07.30, åter söndag kl. 21.

ANMÄLAN: Webbanmälan. Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur vid bokning. Bokningsregler hittar du här.

AVGIFT: Medlem 360,- kr, icke medlem 500,- kr ev. kajakhyra och bilkostnad tillkommer.

UTRUSTNING: Utrustningslista.

ANSVARIG LEDARE: Göran Elfverson, 073-043 84 20

 

HÖSTPADDLING I FÄRNEBOFJÄRDENS NATIONALPARK

Datum: 15/10

Kajakpaddling i Färnebofjärdens nationalpark med start från Östahalvön.
Färnebofjärden nationalpark är ett unikt älvlandskap där norrländska djur och växtarter blandas med sådana som lever längre söderut. Dalälvens växlingar skapar speciella miljöer som älvängar, översvämningsmark, gammelskog och forsar. Vi startar på en av sandstränderna i området för en dagstur i denna mosaik av öar och vattendrag. Vi hoppas på fina höstfärger och klar och hög luft, myggen är garanterad borta.

Paddlingsdistans: ca 25 km

SVÅRIGHETSGRAD: 4

SAMLING/TID: Sunnerstastugan lördag kl. 07.30, åter kl. 20.

ANMÄLAN: Webbanmälan. Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur vid bokning. Bokningsregler hittar du här.

AVGIFT: Medlem 200 kr, icke medlem 300,- kr ev. kajakhyra och bilkostnad tillkommer.

UTRUSTNING: Utrustningslista.

ANSVARIG LEDARE: Hanno Ehring, 070-571 35 86

 

KORTA DAGAR – LÅNGA NÄTTER

Datum: 22 - 23/10

Även i år ska vi paddla korta dagar i en vacker och enslig skärgård och ha det trevligt en lång natt på en öde ö. Som varje år är det vädret som bestämmer paddelområdet.

Ta med varma kläder för en utekväll och gärna en bra bok (samt extra batterier till fick-/pannlampan).

Vi hoppas på härligt höstväder. Men solen är inte lika kraftig längre och ofta är det trevligare att sitta i kajaken än att stanna länge på land.

Paddlingsdistans: ca 40 km

SVÅRIGHETSGRAD: 4

SAMLING/TID: Sunnerstastugan lördag kl. 7, åter söndag kl. 19.

ANMÄLAN: Webbanmälan. Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur vid bokning. Bokningsregler hittar du här

AVGIFT: Medlem 50,- kr, icke medlem 100,- kr ev. lån av kajak ingår, bilkostnad tillkommer.

UTRUSTNING: Utrustningslista. Dessutom kläder för vinterpaddling och campingutrustning för höst/vinter. Extrabatterier till ficklampan och en bra bok för den långa kvällen.

ANSVARIG LEDARE: Henning Lorenz 018-463273/0733622655

 

ADVENTSPADDLING

Datum: 27/11

Följ med på en adventstur i en lugn och förhoppningsvis snöklädd skärgård. Vi paddlar i ett moderat tempo men vinterpaddling och låg vattentemperatur ställer krav på mycket god paddelvana.

Lussebullar och glögg ingår i adventkonceptet. Paddelområdet bestäms under veckan före turen med hänsyn till väder och isläge. Turen genomförs om isläget tillåter.

Paddlingsdistans: ca 20-25 km

SVÅRIGHETSGRAD: 5

SAMLING/TID: Sunnerstastugan söndag kl. 7, åter kl. 19.

ANMÄLAN: Webbanmälan. Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur vid bokning. Bokningsregler hittar du här.

AVGIFT: Medlem 50,- kr, icke medlem 100,- kr, ev. lån av kajak ingår, bilkostnad tillkommer.

UTRUSTNING: Utrustningslista. Kläder för vinterpaddling.

ANSVARIG LEDARE: Henning Lorenz 018-463273/0733622655

 

LUCIAPADDLING

Datum: 11/12

Om isläget tillåter paddlar vi från Kärsön till Stockholm stad. Sedan följer "Luciatåg" längs Djurholmen, Skeppsholmen och Gamla Stan. Turen slutar i närheten av Källhagen/Sjöhistoriska museet.

Paddlingsdistans: ca 25 km

SVÅRIGHETSGRAD: 5

SAMLING/TID: Sunnerstastugan söndag kl. 8, åter kl. 20.

ANMÄLAN: Webbanmälan. Behöver du hyra kajak kontakta kanotuthyrningen tel 0707 48 12 47, ange vilken tur vid bokning. Bokningsregler hittar du här.

AVGIFT: Medlem 50,- kr, icke medlem 100,- kr, ev. lån av kajak ingår, bilkostnad och taxikostnad (förare tillbaka till bilarna) tillkommer.

UTRUSTNING: Utrustningslista. Kläder för vinterpaddling.

ANSVARIG LEDARE: Henning Lorenz 018-463273/0733622655