Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Tunnbrödsbakning

Bagarstugan byggdes av medlemmar och stod färdig år 2000. Premiärbaket skedde mellan jul och nyår. Stenugnen är byggd enligt äldre, norrländsk modell.

Ett beprövat recept som ger ett mycket
välsmakande bröd är receptet på Brödspade mm."Ljusugnsbröd".
Ljusugnsbröd

45-50 st

Ingredienser
2 liter mjölk
1 liter vatten
3 pkt jäst
1 tsk salt
rågsikt
vetemjöl till utbakning

Gör så här
Värm mjölk och vatten till 37 grader. Rör ut jästen med lite degspad och blanda ner jästen och saltet. Tillsätt rågsikt till en fast deg som får jäsa i 20-30 min.Knåda degen på bakbordet med vetemjöl. Gör degämnen. Kavla ut degämnena tunt, gärna på ett lakan, med en spårkavel. Kavla sedan med en kruskavel. Det ska bli små hål i brödet. Flytta över brödet till brödspaden. Borsta bort överflödigt mjöl. Placera brödkakan på hällen med ett snabbt knyck på brödspaden.
Grädda genom att flytta runt brödet på hällen så att du får jämn gräddning. Om brödet blir tjockt kn du vända på det.

"Ur den lappländska naturens skafferi"  av Anita Rehnberg 

Ett recept som ger ett sprött och välsmakande tunnbröd är detta:
Margaretas tunnbröd

Ingredienser
4 dl vatten
2 dl vetekli
1 l mjöl "4 sädesslag"
50 g jäst
1 dl olja
½-1 tsk salt

Gör i övrigt som ovan.

Fler recept finns att hämta på nätet.
Bagarstugan, redskapOlika typer av kavlar för utbakning, brödspadar och träspatlar för att flytta brödet på hällen. 
Tips: Kavla ut på duk, t.ex. ett lakan, om du vill ha ett jämnt och tunt bröd.

Funderar du på att bygga en egen stenugn? Flera webb-sidor om hur man bygger en egen ugn  finns på internet - bl.a. denna:
www.rone.nu/stale/bakugn/bakugn.htm

Tunnbröd som hobby(?):
www.astridla.com/hobbies2.html

Man blir glad av att baka tunnböd. Se här:
www.youtube.com/watch


Hans gräddar

Varför inte hyra bagarstugan för att baka tunnbröd tillsammans med dina vänner -  lite "exotiskt" på våra "breddgrader".

Veckodagar                                    Priser
Måndag-Fredag                               Halv dag 200/300
Lördag-Söndag                               Halv dag 400/600
Halv dag: kl. 8:00-14:00, alternativt kl. 14:00-20:00

I priset ingår ved samt tillgång till Gläntan för degberedning, diskning och toa. Vägledning kan ges mot uppgjord kostnad.

 Kontakta Camilla Söderman för bokning och mer information tel. 08 512 929 90 alternativt  camilla.soderman@telia.com

Villkor:
Medlemmar i Friluftsfrämjandet som kan uppvisa gällande medlemskort erhåller rabatt på hyrespriserna. Se ovanstående tabeller, första beloppet avser  medlemmar samt andra beloppet avser ej medlemmar.
Enbart barnmedlemsskap berättigar ej till rabatter.