Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Kajaktuellt

Nyheter från ledarna

Bilder: Årets foton hittar du på undersidan Bildgalleri.

24-25/9 2016 Stug och Gourmetpaddling
Den sista schemalagda paddlingen för säsongen ägde rum denna helg. Istället för höstrusk och byvindar blev det en härlig paddling för de 6 deltagarna bland Gräsös kobbar och skär på sensommarvarmt hav . Solen lyste och Åland hav låg stundtals spegelblankt med svag svinga. Jenny lotsade oss säkert mellan grynnor och strandvaskare. Som sig bör visade flera havsörnar upp sig, fikaklipporna låg soldränkta och på horisonten syntes Understens fyr. Fräscha och fina efter uppfriskande dopp i Åland Hav (”tångbad”) blev det gourmet middag i stugan och stämningen var på topp. Ett härligt gäng med idel glada miner och tillrop. Vi kunde ha blivit fler på turen! Flera återbud öppnade upp för ”väntlistan” som det alltså kan löna sig att anmäla sig till även om en tur är fullbokad. 
Kajakhälsningar från helgens ledare Jenny och Hans

8-11/9 2016 Rapport Ledarpaddling
Varje höst gör kajakledarna en egen tur med ett speciellt tema och utbildning. I år var temat "lär känna ditt närområde" och utbildningsdelen var "krishantering". Turen gick från Sollenkroka och norrut mot Träskö-Storö. Hans som har seglat i området visade några naturhamnar och naturreservat med dass och även bastu. Turen fortsatte norrut och sedan ned mot Norra Möja (Långvik). Vi tog oss över ganska långa överfarter med öppet vatten och farleder. Vädret var fantastiskt och vi skådade både säl och simmande älgar. Turen fortsatte mot Storö- Lökaön som vi rundade på östra sidan. Hopskäret, kanalerna upp mot söder Möja och över fjärden till Korsö arkipelagen. Och efter fyra dagar och 7 mil kom vi till Sollenkroka igen. Under dessa dagar gick vi igenom Friluftsfrämjandets handlingsplan för kriser, och hur vi ska/kan agera vid olika incidenter. Som vi förhoppningsvis slipper. Jenny, Sverker, Hans, Sune, Carl- Henrik, Elenore och Sara

8/9-2016 Utbildning för kajakledare
Sju kajakledare är på fyradagarstur i skärgården kring Möja. Vi har idag diskuterat krishanteringsfrågor. Vi har också gjort 14 sälobservationer (2 x 7). mvh Elenore Jansson

13/8-2016 Rävsnäs - Fejan
En heldagstur 13/8 runt Tjockö och Fejan var planerad sedan i våras och vädret blir som det blir. Vid starten låg ett lätt duggregn över sjösättningsplatsen vid Rävsnäs, men himmelen såg ljus ut i öster. Elva kajakare från FF Knivsta sjösatte och styrde kosan mot södra udden på Tjockö. Estelle som utbildar sig till havskajakguide ledde turen på vattnet och skötte navigationen. Öster om Fejan hittade vi lämplig plats för lunchpaus. Vinden som vid starten var ca 6 m/s började sakta avta och himmelen ljusnade över oss.
Det stimulerade till nya tag och vi snirklade os fram över Själstensfjärden och tog ny rast på Gjusskär. Därifrån har man fin utsikt mot fri horisont som Hans lärt oss att man ska ha. Det här blev vändpunkten och vi började söka os tillbaka med lä under Stockholmen och efter ytterligare ett fikastopp strök vi förbi byn på Tjockö och siktade snart Rävsnäs igen. Turen blev 23 km.
Hälsningar Sverker

9/7-2016 Gräsö
Gräsö skärgårdstur. Tio kajakpaddlare från Knivsta FF fick en härlig dag med vågor, sol, och åskan som hängde över inlandet, men inte på oss. Hälsningar från turens ledare Jenny och Estelle med kökarlarna (Leif o Hans)

21/6-2016 Ekoln
För några timmar sedan regnade det hårt i Knivsta. Nu njuter kajakgruppen av kvällssolen vid Ekolns strand. mvh Sverker Renlund

19/6-2016 Ledarutbildning i navigering
Idag har ledaren Hans lärt hjälpledarna Estelle och Elenore hur man navigerar. Vi fick en fin och lärorik dag i Stendörren. Tack för allt Hans! mvh Elenore Jansson

14/6-2016 Rosersberg
Fin sommarkvällspaddling vid Rosersberg, mvh Elenore Jansson

6/6-2016 Teknikövning Valloxen
I måndags tränade vi paddlingsteknik på Valloxen, det paddlades i cirklar, bakåt, framåt, runt runt och åt sidan. Då blev det också tillfälle att träna kamraträddning, både ofrivilliga plurr och frivilliga. (Man kan inte luta en kajak hur mycket som helst.) Hursomhelst ganska varmt i vattnet och en mycket trevlig eftermiddag på Nationaldagen.
Med vänlig hälsning Jenny, Elenore och Hans

4/6-2016 Ängsö Nationalpark
Heldagstur med orkideér /Sune

31/5-2016 Ekoln, Morga Hage
Kvällstur till Morga Hage under ledning av Sverker och Carl-Henrik.

17/5-2016 Ekoln, Krusenberg
13 kajak-främjare njuter av fika i närheten av Krusenberg.
Elenore Jansson

12/5-2016 Bästa kajakvänner,
Främjandets i Knivsta årliga kurs för nybörjare genomförde den sista och avslutande övningen i kväll. Vi gläder oss åt att 24 Knivstabor nu också är entusiastiska kajakbejakare. Nu följer några veckor med tisdagspaddlingar på kvällstid, den första 17/5. Se mer om detta på Kalender och Bokning. Anmäl dig och boka kajak (om du inte har egen) genom ett mejl till ledaren för turen. Kvällspaddlingarna är bra övningar för att rosta av och träna den kritiska i - och urstigningen. Lite uppmjukning inför kommande större äventyr är heller inte fel; om du senare vill delta i en dagstur är det bra att ledaren för turen lärt känna dig och dina färdigheter i kajaken innan hen accepterar dig som deltagare på större vatten.
Välkomna, Sverker Renlund, Grenledare kajak

Kajakkurs Grund april-maj 2016: länk

11/5-2016 Fjällnora
Igår kväll paddlade en av nybörjargrupperna från Eda till Fjällnora och tillbaka. Det var väldigt blåsigt men deltagarna klarade det galant.
Elenore Jansson

10/4-2016 I Alfåglarnas Rike
Det sägs att alfåglarna följer iskanten mot norr på sin väg mot Ishavet och Fjällsjöarna. På våren stannar de under flytten några dagar/veckor i våra vatten. Då gäller det att passa på! Det gjorde vår kajakgrupp på söndagen när en tur med kort varsel utlysts. Av ursprungligen 8 intresserade blev vi 4 som i strålande sol och obetydlig vind lämnade bryggan nära Spillersboda. Via Calle Schewens ö drog vi oss ut på fjärdarna där Gudingar och Ådor vänslades och utropade sina hälsningar till våren. Och så kom Alfåglarna! Hundratals fåglar guppade i solen, flög över våra huvuden, fyllde rymden med sina karakteristiska läten. En enastående upplevelse. Lunchrast i solen på Lill Asken och då passade en jättelik Havsörn (dagens andra) på att visa upp sina konster framför våra kajaker. Öarna börjar prunka och livet känns bra. Efter rasten en lov ner mot Furusund och åter mellan kobbar och skär tillbaka till startplatsen efter en eftermiddagsfika. Och fler Afåglar! Många fler. Det blev en härlig dag i sittbrunnarna på säsongens tjuvstart. Snart kommer våra kvällsturer igång på allvar. Kolla på hemsidan och anmäl er till de schemalagda turerna, de kan snabbt bli fulltecknade. 

Hälsningar från Kajaksektionen och söndagens ledare Hans och Estelle.

31/03-2016 Kajakmail med israpport - premiärtur på Valloxen
Idag den sista mars blev det en rektur på Vackra Valloxen. Isen som nyligen låg tjock och befors av skrinnarna så sent som i förra veckan var nu nästan borta. Isen ligger kvar vid Särstabadet, i Noorsviken och inre Ledingeviken. Yttre Ledingeviken är täckt av tunn is, närmast en issörja. I skuggvikar finns is och vid passagen bortom bron låg lättforcerad tunn is som hade försvunnit vid hemfärd. En sirligt vackert klirrande längst iskanterna avslöjar att kvarvarande is nu försvinner timme för timme. Valloxen bjuder alltid på upplevelser och ofta överraskningar. Idag fanns nyanlända Knipor i många vikar, flockar på 30 eller fler Storskrakar, Grågäss, Måsar och Änder. Havsörnen visade oblygt och ståtligt upp sig ovanför kajaken. Det verkar som Knivsta och Valloxen fått en egen örn! (Förhoppningsvis inte på bekostnad av Fiskgjusen). En orädd mink skuttade längst strandlinjen och två tranor kikade lugnt och storögt på kajaken och verkade inte sett en grön kajak förr. Nu är säsongen igång!

Kajakhälsning från dagens rekare Hans

31/03-2016 Upptaktskväll i lokal Kvallsta i Kommunhuset kl 19