Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Tips om friluftsmat

Här hittar du energikakor, mättande bröd och några bra rätter

Mättande frukosfrallor

Mättande fiberrikt bröd med ostsmak. Perfekta på vandring eller skridskotur

½dl linfrö
½paket jäst
3½dl vatten 37-40grader beroende på jäst
1 tsk socker
1tsk salt
1 ägg
7dl grahamsmjöl
2dl vetemjöl
175g grovriven ost
1dl sesamfrön
1dl krossade valnötter
Brödkrydda efter smak som tex kummin eller anis

Lägg linfröna i vatten 2 timmar Om du inte har tid micra dem i vatten istället till vattnet är hett och avvakta 5 minuter

Rör ut jästen i lite  av vattnet, Förvärm kärlet. Blanda i alla ingredienser ¾ av osten och drygt hälften av sesamfröna

Rör ihop och tillsätt succesivt mjöl till degen börjar släppa
Jäs under duk 15 min
Kavla ut till en platta 25x40cm. Strö lite ost på mittersta tredjedelen. Vik den vänstra tredjedelen över mittendelen. Strö mera ost på mittendelen och vik in den högra delen över mitten så degen har tre lager. Pressa ihop kanterna

Skär degen i 10 bitar. Och lägg på plåt med bakpapper. Jäs i 30 minuter

Pensla med mjölk. Strö på resten av sesamfrön och ost. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter Svalna under handduk

Käka helst varma med en blandning av kräftskärtar och mosad avocado som pålägg! Frys de du inmte behöver p¨å två¨dar så torkar de inte

Fröknäckebröd                                         

2dl majsmjöl eller polenta

0,5dl solrosfrön

0,5dl sesamfrön

0,5dl pumpafrön

0,5dl linfrö

2dl vatten

En nypa flingsalt
rosmarin timjan efter smak
1dessertsked olja

 

  1. Blanda alla ingredienser. Linfröna kan läggas i vatten någon timme innan Har man inte tid kan man värma dem i micron i vatten så går det snabbare
  2. Häll på kokande vatten
  3. Kavla ut mellan två bakplåtspapper tunt
  4. Sporra eller skär i lagom bitar
  5. Grädda i 1 timme i 150 grader
  6. Brödet skall vara hårt när det är klart
  7. Har man varmluftsugn kan man grädda flera plåtar samtidigt

 

SUPERGRÖT

70-talsgröten 

Detta är en vandrargröt som vi gjorde på 70-talet. Man gör den på plats och den skall hålla dig mätt i 4 timmar. Räcker för två personer

1 dl havregryn

2 dl vällingpulver

1-3 tabletter druvsocker-eller strösocker

torkad frukt skuret

torkade bär

1 dl hasselnötter krossade

kan kokas upp på några minuter på stormkök, tillsätt endast vatten till önskad konsistens ( ej för torrt) . Kan ätas utan mjölk eller med

Energikakor

300g krossade nötter gärna med frukt bitar också

1 dl vetemjöl
½tsk kanel
1 dl honung
1 dl socker
½tsk bakpulver
20g smör
125g mörk choklad

Sätt ugnen på 150 grader
Hacka nötter och frukt
Blanda hacket med mjöl och kanel och bakpulver
Värm honung socker choklad och smör till det smälter. Rör ner

Bred ut på bakplåtspapper ca 20x30cm
Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter
Skär i lagom biter innan det stelnar
Förvara i frysen till det är dags för skridskotur

Gör underverk mot lågt blodsocker! Du får nya krafter!


Mättande klimatgryta

Finns det god vetetarisk mat? Blir man mätt ?? Yes!

God, nyttig och ger 10% av CO2-utsläppen jämfört med en köttgryta

1 stor morot
1 litet blomkålshuvud
4 stora potatisar
½dl olja
2 msk curry
2 krossade vitlöksklyftor
vatten
125g frysta ärtor
1 dl matlagningsyoughurt
salt peppar
1 dl krossade nötter
1 dl röda linser
1 grönsaksbuljongtärning
2 bananer
Mango chutney
curry

Skala morötter och potatis skär i stavar 3x1cm
Dela blomkålen i små buketter
Hetta upp olja i grytan, Fräs blomkålen snabbt i curry. Lägg i och bryn potatis och morot
vänd ofta så smaken sprider sig
Häll i vatten så att det knappt täcker plus buljongtärningen
Låt sjuda, kolla status på ingredienserna ofta så satt du inte överkokar då det blir mos av allt( jag vet av erfarenhet)
Lägg i linserna när du bedömer att fem minuter återstår. Vänd ner matlagningsjoughurt
Servera med ärtorna, skivad banan och Mango chutney
Måste någon nödvändigtvis ha kött kan man servera lite tärnad stekt kasseler till