Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Välj rätt kajak

Det finns en uppsjö av olika kajaker och det kan kännas som en svårnavigerad djungel att hitta rätt. Det viktigaste är att du hittar en kajak som passar dina behov och din kropp. Här ger vi tips på hur du hittar en kajak som passar just dig och gör paddlingen till bästa möjliga upplevelse.

Av: Gunnika Isaksson-Lutteman

Kanot, kanadensare och kajak 

Kanot är en övergripande term för smala vattenfarkoster som drivs med muskelkraft, oftast en paddel. Ordet kanot härstammar från Karibien där canoa betyder båt. 

I Sverige pratar vi om kanadensare och kajaker under samlingsnamnet kanot. Kanadensare är en öppen farkost, medan kajaken har ett täckt däck och är försedd med en eller flera sittbrunnar.

Kajaken är en liten men sjöduglig farkost. Det sägs att det finns en kajak för varje tillfälle, vare sig du vill paddla i forsar, surfa på vågor eller glida fram på spegelblankt vatten. Olika kajaker lämpar sig för tävling, motion och längre turer.  

Havskajaken är den som är mest allsidig och klarar det mesta på en hygglig nivå. Den är särskilt bra till turpaddling då den fungerar i både lugnt vatten och stökiga vågor. De vattentäta skotten ger plats för packning och har en säkerhetsfunktion, eftersom kajaken bara kan ta in vatten i sittbrunnen om du skulle kapsejsa. 

Plast eller glasfiber? 

De flesta kajaker är tillverkade i glasfiber eller polyetylenplast, även om kajaker i trä förekommer och diverse kompositmaterial är på stark frammarsch.

Plastkajakerna är billigare och tål mer stryk, men också överlag trögare att paddla. Uthyrningsföretag har ofta plastkajaker. Välj en plastkajak om du är nybörjare eller om ni är flera som ska dela på kajaken, till exempel i en familj. Vet du med dig att du kommer att gilla hårdare paddling och lek bland klippor och stenar, så kallad rockhopping, är en kajak i plast att föredra. 

Glasfiberkajakerna är dyrare men också styvare och ger mer båtkänsla. Den går visserligen sönder lättare än en plastkajak, men för den mer avancerade paddlaren finns här fler modeller att välja bland för att hitta rätt för sina egna behov.

Form och funktion

En bra kajak är helst både snabbpaddlad, lätt att svänga med och stabil. Egenskaperna motsätter sig varandra så en sådan kajak finns tyvärr inte. Det är kajakens skrovform, köllinje, längd i vattnet och bredd som avgör egenskaperna.  

En smal kajak är snabbare än en bred, men också rankare och har mindre plats för packning. Det har också betydelse var den bredaste punkten är på kajaken. En snabb tävlingskajak har bredaste stället bakom sittbrunnen till exempel, och ju längre fram det bredaste stället är på kajaken, ju långsammare är den att driva framåt, men också stabilare att sitta i. Tänk också på att den som har smala axlar inte bör välja en för bred kajak, då blir det svårt att optimera sin paddelteknik. 

En kajak med lång köllinje, det vill säga mycket kontakt med vattnet, är snabbare än en kajak som liknar en banan, en så kallad rocker. En rocker har mindre kontaktyta med vattnet och är därför lättsvängd och smidig att hantera i vågor och forsar, men svårare att hålla rak kurs med på lugna vatten. På samma sätt blir en lång kajak allmänt snabbare än en kort kajak, men en lång kajak är också bökigare att svänga med.  

En kajak med mycket yta ovanför vattenlinjen blir också känsligare för vind, än en som är lägre. 

Låt behovet styra skrovet

Skrovets utformning påverkar egenskaperna i vattnet, och förenklat kan det delas in i fyra former. 

  1. En v-formad botten ger en snabb kajak som håller kursen bra. Den kan kännas vinglig att kliva i, men vid kantning av kajaken ger den en känsla av stopp. Paddling i lugna vatten kan kännas ostadigt, men i vågor har en v-formad kajak fördelen att du kan luta den och parera vågorna bra. Formen passar paddlare som har kommit en bit med sin paddelteknik. 
  2. En rund botten ser du oftast på tävlingskajaker. Dessa kajaker är snabba, ranka och välter lätt. 
  3. En flat botten passar nybörjaren eftersom kajaken blir stabil att kliva i och tung att kanta, men när du väl går över motståndet så välter den. På lugna vatten känns en flatbottnad kajak stabil, men den kan vara svår att luta i vågor och kan till och med välta vid höga vågor i sidan. Dessvärre är en flatbottnad kajak också trögare att paddla. 
  4. En kajak med skarpa slag är trögpaddlad men stabil att sätta sig i och lätt att kanta samt ger en känsla av stopp innan den välter helt. En kajak med skarpa slag kan vara trixig att hålla kursen med, men är desto mångsidigare i de flesta vatten. 

Fundera över din egen paddelförmåga och vad du vill ha din kajak till, välj skrovform och utseende efter det. 

Läs också vår guide om vad du ska tänka på när du köper kajak.

Tips

Tips Om du tycker det är svårt att välja kajak trots guiden, följ med på Friluftsfrämjandets turer eller kurser så får du en chans att prova olika kajaker och höra våra duktiga ledare dela med sig av sina bästa tips! 

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning