Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Turtips för nybörjaren

Att gå på turskidor i fjällen är härligare och enklare än du tror. Vintern bygger snöbroar och istäcken över vattendrag och ojämnheter, och gör naturen tillgänglig. I vår turguide får du tips om prylarna, turerna och säkerhet.

STF:s fjällstationer är perfekta basläger för dina första vinterturer. Grövelsjön, Storulvån, Vålådalen och Saltoluokta ligger vid vägs ände, och där kan du hyra all utrustning (utom i Vålådalen).

Gör lätta stugturer

När du vistats lite i vinterfjäll eller om du går med en erfaren kompis finns massor av sköna turer med stugboende inom räckhåll:

Jämtlandstriangeln.

Klassiska Storulvån, Sylarna, Blåhammaren. Här kan du se både ren, järv och fjällräv. Dagsetapperna är lagom långa och på Blåhammaren och Storulvån kan du få trerättersmiddag och bastubad.

Grövelsnön – Svukuriset.

En tvådagarstur fram och åter mellan en svensk och en norsk fjällstation i snälla och böljande fjäll. Här kan du njuta av full service, Grövelsjön erbjuder även spa och bastu.                   

Tälta

När du kommit så långt att du vill tälta på vintern kan du testa i närheten av en fjällstuga eller fjällstation. Som Lunndörrstugan i Jämtland – en dagsetapp från Vallbo eller Vålådalen. Här kan du gå i skyddad skog när det blåser eller upp på fjälltoppar som Santa. Torka kläder och basta i Lunndörrens
fjällstuga.

En annan fin tälttur är att gå från Nikkaluokta upp till Kebnekaises fjällstation. Den är kanske
vårt lands mest överbelastade fjällstation och är därför lämplig att besöka med tält.

Nybörjare – kom igång med turskidåkning

Gör korta turer på hemmaplan med ryggsäck, sedan vid en fjällstation. De flesta av STF:s fjällstationer hyr ut all utrustning som behövs. På fjällstationen får du råd om turer anpassade till rådande väder och snöförhållande. Men på egen hand är det alltid du som ansvarar för säkerheten.

Häng med en kompis som är van vid vinterfjäll och gör en enklare tur tillsammans. Eller anlita en guide.

Anmäl dig till en guidad nybörjartur eller kurs med Svenska turistföreningen eller annan arrangör www.svenskaturistforeningen.se.

Skriv alltid färdmeddelande även om du går en kortare tur.

Prylarna

Skidorna

Skidor för turåkning ser ut som allt från stabila längdskidor till pistskidor med stålkant. Det vanliga både på dagsturer och flerdagarsturer, är en lång, stålkantad turskida med dubbelspann, ett spann som trampas ner för att ge fäste. Det finns inte så många märken och modeller. De allra vanligaste i Sverige är Fischer Crown och norska Åsnes som har en rad modeller.

Bindningarna

Bindningen är oftast en så kallad NNN BC-bindning som skons tåbygel fäster i, en stadigare variant av längdbindning. På riktigt långa turer och expeditioner är en stabilare variant att föredra. En 75-mm bygelbindning där skons flärp sticks in, vilket är stabilt och hållbart, och enklare att reparera om den skulle gå sönder. När du hyr eller lånar: Kolla alltid att du fått rätt sko som passar bindningen.

Skorna

Skorna ska vara mjuka och samtidigt stabila nog att ge stöd åt vristen. Det är skönt om de är någorlunda polstrade så att de ger lite värme. Samtidigt ska de inte vara för varma för på vårvinterdagar i slutet av april och kanske början av maj kan det vara många plusgrader på fjället. Använd fleecefodrade överdrag när det är riktigt kallt eller om du är frusen. Det är bra med ett snö- och vattenavvisande ytskikt och kanske fuktspärr i fodret som håller vätan på utsidan. Skorna funkar även till långfärdsskridskoåkning med lös häl.

Stavarna

Det är bekvämt med teleskopstavar med stora och runda trugor. Anledningen är att man gärna vill korta stavarna något för utförsåkning, då det är brant uppförs och när de packas ner på resa. De stora trugorna bär i lös snö, det blir riktigt tjurigt om staven åker igenom djup snö vid varje stavtag. Handtaget får gärna vara av kork eller något annat material som inte kyler handen. Remmen ska vara enkel att justera efter vantens tjocklek så att du alltid får ett bra stöd. Packa gärna en reservtruga plus en reservdel till staven om den går av.

Klädsel

Man klär sig likadant som vid långfärdsskridskoåkning eller vinterpaddling. Alla skikt ska vara i funktionsmaterial som är snabbtorkande och fukttransporterande. Tunna underställ är bekvämt att ha underst, sedan värmande skikt, ett eller två beroende på temperatur och aktivitetsnivå. Ytterst fungerar skalplagg bra eftersom man ofta ramlar eller sitter i snö som kan bli blöt av kroppsvärmen. Skalplagg med ventilationsöppningar under armarna och längs benens sidor är bäst på svettiga aktiviteter. För vinterfjäll ska jackhuvan helst ha en riktig vindstrut och jacköppningen en reservstängning i form av en vindklaff med kardborre eller tryckknappar.

Skydda ansiktet från kylan med en lång buff i ull eller en ansiktsmask (rånarluva, balaclava). Mest värme för huvudet ger en stoppad mössa med öronlappar som kan fällas upp. Men oftast är en vanlig tunn mössa tillräcklig. Goggles är nödvändiga skydd mot snö och även sol. Solglasögon behövs också liksom solkräm.

Klä även händer och fötter i flera skikt. Skalvantar med löst foder plus ett värmande skikt är bäst. Ta gärna på tunna foderstrumpor och ytterligare en strumpa ovanpå det i en tjocklek som är beroende av vad som ryms i skon och utetemperatur.

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning