Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Klä dig rätt

Att vara bra klädd kan vara det som gör turen mer behaglig och trevligare. Lager på lager, dvs flerskikts princip fungerar utmärkt och håller dig varm och torr.

Idén är att ha ett innerskikt som transporterar ut kroppsfukten, ett mellan skikt som håller värmen och ett ytterskikt eller skal skikt som skyddar mot väder och vind. Skikten varieras efter väder och aktivitets grad. I en jobbig stigning eller en vindstilla sommar dag har man kanske bara understället, i snålblåst och regn kanske alla skikt och en kylig kväll till och med ett extra värmelager.

Ull bättre än bomull

 Bekväma, gärna lätta, plagg som tillåter rörelse utan att strama fungerar bäst. Bomull är inte ett bra friluftsmaterial, särskilt inte närmast kroppen. Det absorberar fukt och kyler när det torkar. Ull och syntet är mycket bättre när man är aktiv.

Mellanskikt

 Fleece och ull värmer bra. För mellanskiktet är det bättre att ha flera lite tunnare plagg än ett tjockt. Det ökar flexibiliteten. Om ett av dem har lite vindskyddsfunktion är det ännu bättre, då slipper man ta på regnjackan så fort det blåser lite.

Ytterskikt

 Ytterskiktet är sommartid oftast ett regnplagg. Funktionsmaterial, som Goretex, MPC, Sympatex, e-vent med flera , dominerar stort. I kyliga, men nederbördsfria lägen fungerar en vindskjorta i tätvävd bomull eller poplin utmärkt.

Regnkläder

Jackor och byxor i moderna funktionsmaterial som tillåter fukt att passera i mer eller mindre hög grad passar utmärkt till regnplagg. De är ofta lätta, smidiga och tar måttlig plats i packningen. Klassiska regnkläder i vävplast eller liknande fungerar bra när man inte rör sig. Välj en modell som inte har för många fickor eller andra finesser - det tynger bara ner plagget och är sällan användbart. En bra huva är värdefull när regnet och vinden piskar.