Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Klä dig rätt

Att vara bra klädd kan verkligen göra turen mer behaglig och trevlig. Lager på lager funkar utmärkt – flerskiktsprincip som håller dig varm och torr.

Ett innerskikt som transporterar ut kroppsfukten, ett mellanskikt som håller värmen och ett ytterskikt eller skalskikt som skyddar mot väder och vind. Skikten varieras efter väder och aktivitetsgrad. I en jobbig stigning eller en vindstilla sommardag har man kanske bara understället, i snålblåst och regn kanske alla skikt och en kylig kväll till och med ett extra värmelager.

Ull bättre än bomull

Bekväma, gärna lätta, plagg som tillåter rörelse utan att strama fungerar bäst. Bomull är inte ett bra friluftsmaterial, särskilt inte närmast kroppen. Det absorberar fukt och kyler när det torkar. Ull och syntet är mycket bättre när man är aktiv. Bra underställ i syntet transporterar snabbt bort fukt och bra ull beåller värmen även när det är blött.

Mellanskikt

Fleece och ull värmer bra. För mellanskiktet är det bättre att ha flera lite tunnare plagg än ett tjockt. Det ökar flexibiliteten. Om ett av dem har lite vindskyddsfunktion är det ännu bättre, då slipper man ta på regnjackan så fort det blåser lite.

Ytterskikt

Ytterskiktet är sommartid oftast ett regnplagg. Funktionskläder med membran, som Dermizax, Goretex, MPC, Sympatex, e-vent med flera, dominerar stort. I kyliga men nederbördsfria lägen fungerar en vindskjorta i tätvävd bomull eller poplin utmärkt.

Regnkläder

Jackor och byxor i moderna funktionsmaterial som tillåter fukt att passera i mer eller mindre hög grad passar utmärkt till regnplagg. De är ofta lätta, smidiga och tar måttlig plats i packningen. Klassiska regnkläder i vävplast eller liknande fungerar bra när man inte rör sig. Välj en modell som inte har för många fickor eller andra finesser - det tynger bara ner plagget och är sällan användbart. En bra huva är värdefull när regnet och vinden piskar.

Kunskap, guider och tips

Se fler tips