Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Vi testar termosar

En bra termos är ett måste för den som gillar friluftsliv. En kopp rykande kaffe på skidturen, varm choklad med barnen i skogsmulleskogen, en kryddig soppa att värma de frusna paddelhänderna på, användningsområdena är många. Vi har testat tre stora, tre små och tre mattermosar som gärna gör dig sällskap ut i vinter.

Ordet thermos är grekiska och betyder varm. Och även om vi ibland häller badutflyktens kalla saft i en termos är det, framför allt nu på vintern, främst varm choklad, kaffe och kanske en och annan varmkorv vi använder den till. 

Att en termos håller innehållet varmt är förstås a och o, men sällan det som avgör om en termos blir en favorit eller inte. De allra flesta termosar som idag säljs för friluftsbruk håller värmen nog bra. Istället är det ofta storleken, korkens utformning eller kanske rent av färgen som avgör vilken termos vi faller för.

Termosar, som vi känner igen dem idag, har sålts sedan 1920-talet. Något decennium tidigare hade tysken Reinhold Burger sålt sitt patent till det nystartade företaget Thermos AG som började serietillverkningen 1920.

Isoleringsförmåga 

Isoleringsförmågan i en termos kommer av att inner- och yttervägg skiljs åt av ett vacuum som inte leder värme. All värme som försvinner från innehållet smiter alltså ut kring termosens öppning. Den så vanliga muggen som nästan alltid sitter ovanpå själva korken är inte bara en praktisk drickanordning utan också ett extra skydd för att förhindra att värmen smiter ut. Enligt vissa kan man med en kopp på toppen minska värmebortfallet med upp till 30 procent. 

Mattermosar

På senare år har termosmarknaden berikats med en rad praktiska mattermosar i olika storlekar. Mattermosar har större öppningar för att man lättare ska komma åt att hälla ner det man vill hålla varmt, men också för att de ska gå att äta direkt ur. Eftersom locket blir större håller de inte värmen lika bra som de tra-ditionella termosarna med liten öppning. Ändå är de ett utmärkt komplement då man vill ha riktig, varm mat med sig ut men inte vill ta sig tiden att laga till den på plats.

Om man vill ha en stor eller liten termos, eller rent av en mattermos, beror förstås på vad man ska använda den till. Skruvkork eller automatkork är en smak-sak. Visst är automatkorkarna enklare att använda men de är svårare att hålla rena och riskerar att läcka en smula. Fundera över vilket behov just du har och shoppa därefter.

Små termosar

Stora termosar

Mattermosar

Hotta upp termosen i vinter

Termosen är den frusnes bäste vän under kalla vinter­dagar. Våga prova något nytt på årets vinterturer.

Stjärnträff med blåbär
För extra pepprig blåbärs­soppa, kryddsätt med mald svartpeppar och stjärnanis.

Choklad med sting
Smält mörk choklad i en kastrull och tillsätt skummad mjölk, socker och hackad chilifrukt.

Mustig dryck
Värm äppelmust och krydda till det med en kanelstång i termosen.

Värmande cider
Hetta upp äppelcider och smaka av med vaniljpulver och några kanelstänger.

Ta del av det roliga!

Som medlem får du vara med på massa aktiviteter, magasinet Friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer. Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem

Snö