Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Tre typer - köp rätt vandringskängor

Luftigt och lätt är härligast på vandringen. Samtidigt behövs ibland tryggt stöd, halkfri sula och höga skaft i blötmyrar. När behövs höga eller mellanhöga skaft? Och när räcker det med lågskor? Vi testar vandringskängor.

Äntligen är det vår och vandringstider och det är dags att se över den viktigaste utrustningen. Den du har på fötterna. I det här testet vill vi belysa skillnaderna mellan tre typer av vandringsskor: skor, mellanhöga kängor och höga kängor.

Fågel, fisk eller mittemellan

Skor, eller lågskor, funkar när man bär en lättare packning, typ för dagstur, och i terräng där det finns stigar och är torrt. Det kan vara på låglandsvandring, alpvandring eller en fjälltur typ den upp på Åreskutan eller till Helags. Dessa skor är också perfekta på resa. Skons största fördel är att den är lätt
och luftar bäst. Det finns allt från mycket stabila, vridstyva och dämpade skor till lätta och luftiga modeller. Du som är lätt och går med lätt packning väljer kanske den senare typen medan du som är tung eller av andra skäl behöver mer stöd väljer en stadigare sko.

När du provar en sko eller känga ska du leta efter
en rörelsefrihet eller framåtrull.


Mellanhöga kängor
är allra vanligast på vandring. De är mest allround och fungerar med tyngre packning och på vandringleder i de flesta typer av fjällterräng, plus där skor funkar. Skillnaden är att de ger fotlederna stöd och är vattentäta upp i skaftet, vilket behövs när du går i blöta marker.

I den här kategorin finns en rad modeller, från lätta, inte så dämpande men med bra markkontakt och som
inte är vattentäta utan mycket luftiga, till tunga modeller anpassade till alpin terräng och stegjärn. Din favorit kanske finns någonstans på mitten av skalan.

Mellanhöga kängor är ett under av funktionalitet. De ger inte bara stöd, skydd, dämpning och ventilation på vandringen, utan är perfekta att bära en regnig vardag, på svampjakt och som vintersko.

Högskaftade kängor används mest av jägare och tältvandrare som vill gå utanför lederna. Längs markerade leder finns ofta spänger över våtmarker men när du lämnar lederna är det praktiskt med vattentäta höga skaft. Högskaftade kängor är som regel anpassade till tung packning och tuff
terräng. Det finns flera skalkängor med höga skaft vilka påminner om stövlar förutom att de är stabila, skyddande, har bättre passform och andas. Dock kan de behövas gås in innan passformen blir bra.
Det finns också vadderade modeller som kan vara sköna från första stund.

Nackdelarna med högskaftade kängor är att de ventilerar sämre och är tunga. När det är varmt är det skönt att bara snöra längst ner, så kan ovandelen av skaftet vara öppet och lufta.

Typiskt för vandringsskodon

I butikerna finns en djungel av kängor och skor. Det gäller att sålla och hitta rätta typen av sko eller känga. För vandring är den gemensamma nämnaren en dämpad och vridstyv sula. När du bär packning
behöver foten, knän, höfter och rygg den dämpning som sulkonstruktionen ger.

En vridstyv sula ger foten stöd i terrängen, så att sulan inte vrider sig eller viker sig för lätt på ett ojämnt underlag. Du testar vridstyvheten genom att greppa tådelen med ena handen och häldelen med
den andra, och så vrider du åt motsatt håll. En vridstyv sula ger bra motstånd i den här vridrörelsen. Testa! Motsatsen är en lätt löparsko – den är inte vridstyv.

Skornas delar

SNÖRNING Runda eller platta snören är bäst.

LÅSÖGLA På kängor med skaft är det bra med en låsögla mellan skodelen och skaftet. Den gör det möjligt att snöra skodelen och skaftet olika hårt.

PLÖS För att veta hur högt upp skaftet håller torrt, kolla hur högt upp plösen är fastsydd i skon.

HÄLGREPP Det är viktigt att hälen har bra grepp och inte kanar upp och ner inuti kängan. Provgå alltid nya skor några gånger, för att avslöja eventuella skavrisker plus att de anpassar sig till foten.

MATERIAL Läder kanske är tåligast, om man smörjer det, och det formar sig efter foten. Syntet är lätt och ett billigare material. Hållbarheten beror på antal sömmar och förstärkningar.

FUKTSPÄRR Många vandringsskor har en fuktspärr, ett membran, det vanligaste är Gore-tex. Det gör kängan vattentät samtidigt som den andas. Fuktspärr har en livslängd, när den går sönder är kängan inte längre vattentät.

FÖRSTÄRKNINGAR Uppdragen sulkant och andra förstärkningar i tå, häl och andra delar ökar skons livslängd.

INNERSULA Byt ofta. Innersulan ger dämpning och passform.

YTTERSULA Vanligaste märket är Vibram och finns i olika mönster för olika ändamål. På lättare skor och kängor är mönstret ofta finare än på stabilare och högskaftade kängor.

SKÖTSEL Rengör kängorna i vatten. Fetta in allt läder. Skölj invändigt ibland med vatten och borsta bort saltkristaller med en mjuk borste. Torka kängorna försiktigt, undvik värmekällor. Proppa i tidningspapper för snabbtorkning.

Passform och ventilation

När det gäller vandringskängans konstruktion i övrigt brukar skodelen vara i läder eller syntet. Det är alltid bra med få sömmar eftersom sömmarna är en svag del som kan nötas ut.

Oftast är kängorna fodrade eller vadderade för att ge passform och hälgrepp. Det finns även så kallade skalkängor som är ovadderade. Fördelen med dem är att de torkar snabbt och andas bra, du kan
själv välja tjocklek på strumpor för att de ska passa bra.

Snörningen och plösen är viktiga komponenter för passformen. På kängor med mellanhögt eller högt skaft brukar det finnas en låsögla där skaftet börjar. Den gör det möjligt att snöra skodelen löst och skaftdelen hårt eller tvärt om. När det är varmt kan det vara skönt att snöra skaftdelen löst för ventilation.

Skodelen är ofta förstärkt på vandringskängor. Det är vanligt med en svart förstärkning över tårna, en uppdragen sulkant, som skyddar skon från slitage. Det kan också skydda tårna från stötar
om du sparkar i en sten. Även häldelen kan ha liknande förstärkningar. Ibland finns lattor eller ett ”skelett” som förstärker skon omkring fotleden. Vissa skomärken har kikat på basketskor.

När du provar en sko eller känga ska du leta efter en rörelsefrihet eller framåtrull. Denna känsla åstadkoms av flera faktorer, dels att sulan är rundad och rullar framåt, dels att skon ger foten rörelseutrymme framåt och bakåt i skon. Häldelen får inte hämma denna rörelse, inte heller plösen
eller skaftets framsida, då kommer de att strypa blodtillförseln eller ge skav.

Innersulan är viktig för dämpning och för hur skon passar din fot. Om en innersula inte passar är det den enklaste delen att byta ut. Ta gärna med en egen innersula som du gillar när du testar vandringsskor. Och byt innersula varje eller vart annat år. Det är bekvämt men också hygieniskt.

Strumpor är också viktiga. Det optimala är ofta dubbla strumpor, en tunn foderstrumpa och så en tjockare utanpå den. Helst i ull men åtminstone i ett funktionellt material som andas och torkar snabbt. Dubbla strumpor förebygger skav och kan hjälpa till med passform och dämpning. Prova olika varianter tills du hittar din egen favorit.

Av: Erika Willers

Högskaftade kängor

Mellanhöga kängor

Vandringsskor

Ta del av det roliga!

Som medlem får du vara med på massa aktiviteter, magasinet Friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer. Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem