Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Höstjämtland bortom triangeln

Jämtland är så mycket mer än den berömda Jämtlandstriangeln. Och hösten är en perfekt tid att utforska de lite mer otrampade stigarna. Till fots, på cykel eller spänn på dig de nyslipade skridskorna– jämtlandshösten har så mycket att erbjuda.

Av: Håkan Wike

Det är något visst med perioden mellan sommar och vinter: mörkret, kylan, den friska luften och färgerna som går från grönt till gult till rött – för att sedan tyna bort i en nästan svartvit tillvaro. Deppigt tycker några. Underbart tycker andra. När sommarsemestern är över glömmer många bort alla möjligheter med hösten. Höstdepp. Allt för många väljer att ställa in sig på den snöiga vintern, borra ner huvudet i vardagen under oktober och november. De i vanliga fall entusiastiska utefantasterna glömmer bort helgerna som möjliga oaser i vardagen.

Hösten har inte bara ett ansikte, varken enbart färgsprakande förföriskt eller trist tjurigt och regnigt. Hösten är allt mellan indiansommar och stormig vit vinter. I Jämtland är hösten verkligen en symfoni av möjligheter för den som gillar att vara ute.

De i vanliga fall entusiastiska utefantasterna glömmer bort helgerna som möjliga oaser i vardagen. Hösten har inte bara ett ansikte, varken enbart färgsprakande förföriskt eller trist tjurigt och regnigt. Hösten är allt mellan indiansommar och stormig vit vinter.

När du i skogslandskapet kring Storsjön kan njuta av varma dagar ända in i oktober, då Storsjöns temperaturväxlingar är tröga och på samma vis som Östersjön förlänger sommaren längs kusten, kan du ganska nästan samtidigt åka skidor eller skridskor i fjällvärlden. Hösten är myggfri och trängselfri. Visst, dagarna blir allt kortare men det blir också långa sköna kvällar och nätter vid brasan, i sovsäcken och i pannlampans sken. Krispiga dagar är som gjorda för härliga aktiviteter. När kroppen är nöjd tar du dig in i stugvärmen om du föredrar den framför tältet eller vindskyddet.

Det finns ingen anledning att packa ner sommarutrustningen, borsta av skidutstyrseln och vänta in snön och isen inomhus. Ta helgen som den kommer, välj aktivitet efter väder och hitta äventyren i mitten av Sverige. Med tåget är du snart där. Damma av dina fördomar och packa ryggsäcken.

Till fots

VANDRING I FJÄLLEN...

...behöver varken var lång eller besvärlig. Vandra kan lika mycket vara ”att vara ute” som att ta sig framåt. Jämtlands fjäll är fulla av små härliga dagsturer och knutpunkter. Nulltjärn, Ottsjön, Gevsjön och västra sidan Kallsjön, inte så långt från Åre finns också utmärkta hållplatser för den som vill campa enkelt, och njuta av både varm sovsäck och kalla bad.

Även från residensstaden Östersund går det lätt att ta sig till små oaser när hösten knackar på. Kring Bynäset på Frösön, Rödöns fina stränder mot Bydalsfjällen eller naturreservatet Andersön är några lättåtkomliga platser att njuta av under dagen, eller ännu hellre, vistas i när kvällen sänker sig. Forsaåns porlande vatten, Forsaleden ligger i närheten av Pilgrimstad, är om möjligt ännu vackrare under hösten. Eller varför inte välja en övernattning i ett vindskydd. Du slipper bära tält, värmer dig vid eldstaden när alla andra gått hem, och här njuter du av norrskenet som sprakar från den mörka himlen. Kanske det bästa sättet att vara mitt i naturen.

HAR DU SPRING I BENEN...

...är höstens löpning över frostiga fjäll en härlig aktivitet, lätta skor, med neoprensockor eller kanske strumpor av ull, en mössa, tunna vantar och lite energi i bakfickan. Vatten dricker du ur bäckarna, du anpassar tempot efter ork och sällskap, stannar till för att plocka de sista frostnupna hjortronen eller bara njuta av den kalla friska luften. Aldrig har väl en bastu i stugan känt så värmande. Åre och Duveds Mullfjäll är en naturlig utgångspunkt för fjällspring med ett eget litet nätverk av stigar, på kalfjället eller i skyddande björkskog.

SOMMARENS TRÄNGSEL...

...på populära stigar är helt borta i oktober. När fjället bjuder kontraster mellan riprisets röda färg, fjällbjörkens gula löv och florsockerpudrade fjälltoppar är det enkelt att vara för sig själv på de upptrampade lederna. Markerade leder kan vara sköna att följa men fjällstationerna är stängda i oktober och du slår upp ditt tält var helst det passar. Vandra bort utanför lederna och du kommer säkert få sällskap av allt mer djur. Bunnerfjällen är sorgligt sällan besökta, Härjångsfjället förvisat till anonymitet mellan Helags och Sylarna. Och Skäckerfjällen är förstås ett Sarek i Jämtland – trampat otämjt och vilt för den som vill tackla lite tyngre ryggsäck, inte räds ett kallt vad, men som söker stillhet och orördhet.

»I Jämtland är hösten verkligen en symfoni av möjligheter för den som gillar att vara ute. »

På cykel

SEPTEMBER ÄR...

...en vacker månad för mountainbikecyklisten och ofta håller hotell och fjällstationer öppet till slutet av månaden. Helgerna kan fortfarande vara populära men det är sällan trångt. Vålådalens vackra stigar är ofta enkla att ta sig fram på och här kan du bo på fjällstation fram till sista september. Blanktjärnsrundan har blivit omåttligt populär i juli och augusti men på Vålådalens Trailcenter tipsar de gärna om alternativ. Och Åre by är inte bara downhill, Björnens stigar är som gjorda för lättare familjetramp och det finns gott om grusvägar att upptäcka om leran är dig för övermäktig.

EN TUR OCH RETUR...

...mellan Storulvåns fjällstation och Gåsens vindskydd börjar med lätt uppvärmning på grusvägen på Handölans östra sida, övergår till en underbart sandig stig som lutar lite lätt uppför utan att höja pulsen allt för mycket. Väl framme vid vindskyddet går det att krypa in om motvinden är påtaglig, eller njuta av fikat vid väggen med fjällutsikten i höjd med kaffekoppen. Nerför tillbaka går det undan, nedförsbacken är förförande fartig. Det går att ta en betydligt mer teknisk väg tillbaka längs vandringsleden förbi vindskyddet Spåjme och ner mot Storulvåns parkering igent. Har du kraft kvar i benen går en vacker materialväg längs tågrälsen mellan Enafors och Storlien. Men den kan du också ta en annan dag.

VEM HAR SAGT...

...att en pilgrim måste gå? St Olavsleden går från Sundsvall till Trondheim och passerar rakt genom Jämtland på stigar, grusvägar och en del lättrampad asfaltsväg. Det är många mil men du får i gengäld se en stor del av Jämtland. Skönast är det kanske med följebil med utrustning, någon som inte cyklar eller så tar ni en dag i bilen. Det finns också guider att anlita för den här saken. Börja vid länsgränsen innan Bräcke och avsluta i Sul i Norge. Sträckan från Skalstugan ner till Sul är lättcyklad och nog en av de finaste crosscountrysträckorna i området.

På Skridskor

REDAN I OKTOBER...

...fryser de första tjärnarna och sjöarna till med en tunn skorpa is. De grunda sjöarna i fjällen – Ånnsjön och Ottsjön brukar vara snabba att frysa till – ligger båda förföriskt vackert med fjällen som fond. Redan de första isarna på grunda vatten lockar lokala fantaster och långväga resenärer från södra Sverige. Barnfamiljer håller sig i vikarna, grillar korv, spelar hockey, äventyrare tar sig så långt de kan redan när isen är närmare fyra centimeter.

LITE ÖSTER...

...om fjällkedjan tar det en månad till innan isen kan väntas vara på plats. I november lägger högt belägna Svartsjöarna, Ösjön, Singsjön och Revsundssjön är populära sjöar som fryser ganska tidigt. Lockne och Näkten, med sin fina men lilla skärgård mitt på, är målet för många fantaster som vill sträcka ut skären under en dag.

NÄR STORSJÖN...

...lägger sig stilla och blank, från Östersund till Svenstavik, är det värt att fira med långtur. Det är inte varje år, du får vänta in i december, men att kliva på vid Frösöns strand i Östersund och glida de fem milen ner mot Svenstavik är inte något annat än en ynnest. Oftast kommer man inte hela vägen och färjans ränna vid Isön får passeras på land, men möjligt är det även om starten får vara tidig när dagarna är korta. Och det bästa av allt, det går en buss tillbaka till Östersund.

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning