- Meny: Om oss Om oss
Häng med oss ut-metoden
Häng med oss ut är ett koncept där friluftsliv används som metod för ökad psykisk hälsa. Friluftsfrämjandet erbjuder utbildning för dig som vill använda metoden i ditt arbete inom till exempel socialtjänsten, LSS, vuxenpsykiatri eller annan verksamhet där du möter personer med psykisk ohälsa.
Häng med oss ut-metoden bygger på en samverkan mellan statlig, kommunal, privat verksamhet och Friluftsfrämjandet eller annan ideell föreningsverksamhet. Friluftsfrämjandet utbildar resurser med behandlingskompetens i metoden Häng med oss ut. Utövandet utförs sedan av de behandlande enheterna, gärna i samverkan med en friluftsorganisation i närområdet.
Idag används metoden i ca 30 olika verksamheter spridda över landet och metoden nyttjas i dagsläget av mer än den initiala socialpsykiatriska verksamheten. Metoden används bland annat inom LSS, vuxenpsykiatri, missbruksbehandling, kyrkan, arbetsmarknadsinsatser, rättspsykiatri och primärvård.
Utbildning
Friluftsfrämjandet erbjuder utbildning för dig som vill använda metoden i ditt arbete. Utbildningen ger grundläggande friluftskunskap och metodkunskap om Häng med oss ut, så att du som personal ska känna dig trygg att ta ut grupper i naturen. Du som personal/ledare använder sedan metoden på det sätt det passar i er verksamhet.
Utbildningen ger ledarkompetens att planera, organisera och genomföra friluftslivsbaserad verksamhet inom området psykisk ohälsa. Du har de kunskaper som krävs för att möta personer med psykisk ohälsa, vi bygger på med friluftsliv och naturbaserade insatser.
Kursen innehåller metodkunskap om Häng med oss ut, personers behov av friluftsliv och rörelse, föreningskunskap om Friluftsfrämjandet, natur och miljö, friluftsteknik, friluftsutrustning och verksamhetsexempel. Du behöver inte vara van friluftsutövare för att gå kursen. Metoden bygger på att ta enkla steg för att komma ut i naturen.
Jag har gått så många utbildningar genom åren men detta är den bästa. Den gav så goda effekter på både brukare och personal.
– Kursdeltagare
Planerade utbildningar under vår/sommar 2025
- 7-8 april, Göteborg, arrangeras av riks
- 23-24 april, Skrylle/Lund, arrangeras av region Syd
- 21-22 maj, Öxnegården/Jönköping, arrangeras av region Öst
- 22-23 maj, Lida friluftsgård/Stockholm, arrangeras av region Mälardalen
- 4-5 juni, Plats kommer/Skellefteå, arrangeras av region Norr
Läs mer och anmäl dig på länkarna ovan.
Inspirationsföreläsning om metoden
Vi erbjuder gratis inspirationsföreläsningar för dig som vill veta mer eller är intresserad av att börja använda Häng med oss ut-metoden. Kontakta Ola Bergqvist på ola.bergqvist@friluftsframjandet.se. Föreläsningen sker ofta digitalt och tar ungefär 60 minuter.
Poddavsnitt om Häng med oss ut-metoden
Podcasten "Kafferast i kunskapsfabriken" görs av Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH). Första avsnittet för 2024 handlar om hur rättspsykiatrin i Kristinehamn använder Häng med oss ut-metoden i sin verksamhet. Lyssna på avsnittet på NSPH:s webb eller där poddar finns.
Kontakt
Ola Bergqvist
Projektledare Friluftsliv och Psykisk hälsa
Ola.Bergqvist@friluftsframjandet.se
070-663 78 73
Therese Rosenkvist
Metodskapare Häng med oss ut
therese.rosenkvist@friluftsframjandet.se
070-831 02 74
Bakgrund
”Häng med oss ut” började som ett projekt i samverkan mellan socialpsykiatriska verksamheter i Skåne och Friluftsfrämjandet. Projektet startades av arbetsterapeuten Therese Rosenkvist som arbetade inom socialpsykiatrin och som är ideellt aktiv i Friluftsfrämjandet.
–Jag upplevde att mina klienter mådde så mycket bättre när vi var ute och med all forskning som fanns om naturens betydelse för hälsan så ville jag göra nåt mer. Jag såg också ett behov av en aktivitet med naturlig koppling till civilsamhället, säger Therese Rosenkvist.
Rapporter och utvärderingar
- Examensarbete Göteborgs Universitet
- Examensarbete Linköpings universitet
- Hälsofrämjande fördelar av friluftslivets gemenskap
- Utvärdering av Häng med oss ut 2017-2018
- Brukarrevisioner av Häng med oss ut 2018-2019
- Slutrapport 2021
- Naturkontakt - Lunds Fontänhus.pdf
- Utvärdering Naturkontakt 2021.pdf
- Rapport Jönköping 2021-2022.pdf
- Kvalitativ studie Jönköpings universitet 2023.pdf
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem